El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó,  ha assenyalat que es produeixen "vulneracions de drets" a les interlocutòries del Tribunal Suprem (TS) pels quals es revoca el tercer grau penitenciari als presos de l'1-O.

En un comunicat d'aquest divendres, el Síndic ha afirmat que el TS "no és el jutge predeterminat per llei per a aquesta qüestió" ja que, segons assegura, no està especialitzat en el control judicial de l'execució penal.

Vulneració de la llibertat ideològica

També ha assegurat que "renunciar a la pròpia ideologia" s'ha de considerar una vulneració de la llibertat ideològica, en el sentit que indiquen tant el Tribunal Constitucional com el Tribunal Europeu de Drets Humans.

Pel que respecta al temps del compliment de la pena, ha indicat que la praxi penitenciària a Catalunya "no exigeix que per ser progressat a tercer grau s'hagi de tenir la quarta part de la pena completada, ni molt menys la meitat".

Finalment, el Síndic creu que no és convenient l'aplicació de mecanismes de reinserció en unitat d'acció, ja que "és més habitual que diferents persones privades de llibertat condemnades en un mateix procediment siguin valorades per diferents juntes de tractament, amb diferents dates i propostes de mecanismes."