El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha plantejat aquest dilluns que una comissió d'experts dictamini a tot estirar el 15 de gener del 2021 si es donen les condicions perquè les eleccions al Parlament es puguin celebrar el 14-F. Ribó no descarta que els comicis s'hagin d'ajornar, si arribat el 14 de febrer hi hagués una situació epidemiològica a conseqüència de la Covid-19 que "dificultés" el dret a vot d'una part de la població.

Aquestes reflexions s'inclouen a l'informe El dret de sufragi actiu en les eleccions al Parlament de febrer de 2021 en el marc de l'actual pandèmia, que ha presentat el Síndic al Parlament. La comissió d'experts estaria integrada per persones independents i expertes en àmbits de la salut, el dret electoral i el dret constitucional, que haurien de determinar uns indicadors clars per decidir si les eleccions es poden celebrar o no. 

 

Desenes de milers d'afectats

Ribó ha alertat que la situació epidemiològica podria fer que moltes persones no poguessin votar el 14-F. De fet, ha dit que d'acord amb els experts hi podria haver "desenes de milers" de persones que no poguessin acudir a la cita electoral. Ribó ha detallat que aquesta xifra sortiria del miler de contagis diaris —aquest dilluns se n'han reportat 744— de cada dia a partir de l'últim dia possible per sol·licitar el vot per correu, més tots els seus contactes directes, que haurien de confinar-se als seus domicilis.

El Síndic reclama "un acord de país" que inclouria el compromís per part de totes les formacions polítiques i del Govern de garantir una campanya formativa i informativa per explicar a la ciutadania tots els detalls dels comicis. Aquest acord inclou la comissió d'experts que haurien de decidir si es poden fer o no els comicis del 14-F.

Llei electoral per a aquests comicis

El Síndic ha demanat a totes les forces polítiques que explorin si es podria fer una llei electoral pròpia parcial a Catalunya per poder regir tot el procés electoral. Segons apunta, hi hauria temps si es tramités en lectura única i s'hi comencés a treballar "aquesta mateixa setmana". Aquesta nova norma permetria regular aspectes com allargar la jornada de vot, que permetria descongestionar els centres de votació, o ampliar el nombre de persones suplents a la mesa.

També es podria interpretar de manera extensiva la LOREG per ajustar els tempos per demanar el vot per correu fins al dia abans de la votació, de manera que persones contagiades tindrien més temps per sol·licitar-lo, així com introduir la possibilitat d'una "urna mòbil" perquè els aïllats pugui votar des de casa. Aquesta darrera opció, ha admès, seria "molt costosa".

Ribó ha remarcat que l'opció "ideal" és el vot electrònic, però ha lamentat que ara no hi ha "ni la cultura ni el temps suficient per establir-lo".​

 

Imatge principal, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en una roda de premsa al Parlament / ACN