En les eleccions del 14 de febrer s'utilitzaran pavellons o altres espais amplis similars que permetin una distància mínima de 2,5 metres quadrats per persona. Així ho estableix el document aprovat pel Procicat sobre l'adequació de col·legis electorals i procediment de vot a causa de la pandèmia del coronavirus.

El document, avançat per El matí de Catalunya Ràdio i al qual ha tingut accés l'ACN, també diu que s'utilitzaran espais alternatius a les escoles i que, en cas que no hi hagi alternativa, només s'utilitzaran com a col·legi electoral si hi ha una "desinfecció acurada".

A més, dins dels col·legis electorals, el document preveu un mínim de dues cues per votar, una d'específica per a col·lectius vulnerables i una altra per a la resta de votants. L'objectiu d'aquestes mesures és evitar al màxim el risc de contagi, i per això s'intentarà no fer servir les escoles tant com es pugui. Sobretot perquè s'haurien de tancar l'endemà de les eleccions per fer-hi una desinfecció total. Es buscaran espais alternatius, prioritzant pavellons i espais grans com ara centres cívics. Queden expressament prohibits espais com CAP i residències.

Els electors, sense acompanyants

Els electors hauran d'anar a votar sols i portar la papereta des de casa, i tothom amb mascareta i respectant la distància de seguretat d'un metre i mig.

A més, entre les mesures de seguretat previstes s'inclourà un test d'antígens a tots els integrants de les meses abans de constituir-les per certificar que no estan infectats per la Covid. I durant la votació, no podran agafar el DNI dels electors, com es fa normalment, per evitar el contacte. De manera que els votants hauran de facilitar la visió del document i de totes les seves dades personals.

A cada seu hi haurà prou personal per controlar que tant els components de la mesa com els electors compleixen totes les mesures higièniques de seguretat. També s'encarregaran d'organitzar les dues cues, que els electors respectin l'espera a l'aire lliure i l'accés ordenat dels votants.

Aquestes són les primeres mesures que ja ha aprovat el Procicat, amb les quals el govern engega tota la maquinària per preparar el país per poder fer les eleccions enmig de la pandèmia. De fet, el Departament d'Acció Exterior, que gestiona tota l'àrea de processos electorals, començarà aviat els contactes amb els ajuntaments per constatar les opcions disponibles a tots els municipis.