El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha elevat a l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa i a la comissària europea dels drets humans el "possible atemptat de drets" que suposa la denegació del Tribunal de Comptes dels avals de l'Institut Català de Finances per a 34 ex alts càrrecs de la Generalitat en el procediment contra l'activitat exterior del Govern.

En un comunicat fet públic aquest divendres recollit per l'ACN, Ribó s'ha mostrat "sorprès" pel fet que un òrgan administratiu no respecti una norma amb rang de llei plenament vigent com és un decret llei ja convalidat pel Parlament de Catalunya. El síndic també ha volgut recordar el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries a favor de la constitucionalitat de l’aval.

Els requisits de l'aval

En el comunicat, el síndic també ha recordat que d’acord amb la llei processal civil, a la qual remet la del Tribunal de Comptes, l’aval ha de complir quatre requisits: ha de ser solidari, de durada indefinida i pagador a primer requeriment, emès per una entitat de crèdit o una societat de garantia recíproca o per qualsevol altre mitjà que, a judici del tribunal, garanteixi la disponibilitat immediata, si s’escau, de la quantitat de què es tracti. Aquests requisits, segons Ribó, els "compleix l’aval de l’Institut Català de Finances".

Indefensió

A més a més, el síndic ha assegurat que també actuarà davant del Defensor del Poble perquè intervingui arran de la "greu lesió de drets" i de la "indefensió que aquesta decisió representa" per als excàrrecs afectats, a qui el Tribunal de Comptes procedirà a embargar.

Pel que fa al Consell d'Europa, Ribó ha esmentat la resolució de l’Assemblea Parlamentària segons la qual cal assegurar que les previsions legals de malversació de fons públics s’apliquin de manera que les responsabilitats siguin solament exigibles quan es poden establir pèrdues reals quantificades al pressupost o als actius de l’Estat.

Condemnar a la ruïna

Així mateix, el síndic ha recordat que en el seu informe recent sobre la concessió dels indults parcials als líders independentistes condemnats pel Suprem, ha advertit que les sancions econòmiques del Tribunal de Comptes impliquen "condemnar a la ruïna les persones investigades, abans fins i tot d’una sentència i malgrat que moltes de les persones ara perseguides ja han estat jutjades al màxim nivell jurisdiccional pel delicte de malversació".

Per aquest motiu, i en sintonia amb les recomanacions de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, el síndic és del parer que el Tribunal de Comptes hauria de paralitzar la tramitació d’aquests expedients.

 

Foto principal: el Síndic de Greuges, Rafael Ribó / ACN