El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat l'indult anticipat per tots els causats de l'1-O investigats per sedició o rebel·lió, de manera que així es resoldria la situació dels exiliats.

Segons ha detallat a l'informe 'La concessió de l'indult parcial a les persones condemnades per la sentència 459/2019 del TS', que ha lliurat avui a la presidenta del Parlament Laura Borràs, la mesura de gràcia per avançat es recull a la Llei de 1870, que Ribó sosté que es troba en "plena vigència" arran de la "convulsió social" que han comportat els fets d'octubre de 2017. Així mateix, Ribó ha exigit al Congrés tramitar la llei d'amnistia per tal de fer "tabula rasa", així com la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició del Codi Penal.

 

Ribó també ha titllat de "manifesta incongruència" el fet que es mantingui la inhabilitació per als presos indultats que fa que cap d'elles pugui optar a anar a unes llistes electorals fins que no acabi la condemna. "Deixant-los fora de la línia política durant un llarg termini quan hi ha centenars de milers de catalans que els van votar", ha dit el síndic.

Segons Rafael Ribó, després d'analitzar l'argumentació utilitzada en concedir els indults considera "una incongruència" que s'apel·li a "la utilitat pública" i que es mantingui els indultats inhabilitats per poder exercir responsabilitats públiques, la qual cosa comporta "que se'ls deixi al marge de l'activitat política".
 

Informe indults síndic i Laura Borras - síndicatura de greuges

Sobre la fórmula de l'"indult anticipat", el síndic creu que podria servir "per a totes les persones" encausades pel procés independentista, incloses les que estan "exiliades", i ha explicat que "la llei que regula els indults preveu aquesta figura" i que fins i tot "introdueix una precisió que permet aplicar-la als delictes de sedició i rebel·lió". 

 

Set recomanacions

Ribó fa en el seu informe set recomanacions dirigides a les diverses institucions, tant estatals com a autonòmiques, i entre elles figura la que el govern espanyol "desbloquegi" la reforma del Codi Penal per modificar els delictes de sedició i rebel·lió.

Altres recomanacions són les de "reconsiderar" la pena d'inhabilitació per als líders independentistes ja indultats, i que al Congrés es pugui tramitar una llei d'amnistia, ja que Ribó veu "xocant" que la Mesa d'aquesta cambra "hagi fet de Tribunal Constitucional i impedís tramitar-la".

 

 

Les recomanacions fetes a la Generalitat i al Parlament són "fer un seguiment" de la resolució del Consell d'Europa que insta a posar fi a les causes penals contra independentistes catalans, i que des del Departament de Justícia s'evitin discriminacions a les presons per raó de gènere.