El Síndic de Greuges ha sortit en defensa dels drets polítics del diputat i candidat a la investidura, Jordi Sànchez, després de la decisió del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena de denegar-li el permís per assistir a la investidura. Pel Síndic, Rafel Ribó, denegar el permís a Sànchez per assistir al ple vulnera els drets de participació política del diputat i de tota la ciutadania de Catalunya. 

En un comunicat emès aquest dijous, considera que "la decisió afecta igualment la separació de poders", ja que considera que només el president del Parlament pot proposar o retirar candidats "sense que el poder judicial pugui substituir aquesta funció democràtica". Com ja va denunciar la primera vegada que Llarena va impedir a Sànchez ser investit, el Síndic creu que la decisió de Llarena "va en contra de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH)". 

En aquest sentit, recorda les mesures cautelars dictades per l'ONU i assegura que posarà els fets en coneixement de la comissària europea de drets humans, Dunja Mijatović, i dels òrgans competents en matèria de drets humans de les Nacions Unides.

A més, el Síndic aprofita l'ocasió per reiterar que "la qualificació penal com a rebel·lió o sedició dels fets al voltant de l’1 d’octubre és clarament desproporcionada i pot atemptar contra principi de legalitat penal". També considera que és desproporcionada la mesura de presó preventiva per als polítics catalans empresonats.