El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat aquest dilluns als grups parlamentaris que "tornin al consens" sobre el català, després de la confrontació protagonitzada els últims dies principalment entre els dos socis de Govern per la reforma de la llei de Política Lingüística. Més enllà de demanar als grups que tornin al consens, també s'ha mostrat partidari que la Conselleria d'Educació no traslladi als centres la responsabilitat en la decisió de quin ha de ser el model lingüístic a les escoles, després de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa el 25% de les classes en castellà. 

Tot plegat ho ha dit Rafel Ribó durant la Comissió del Síndic de Greuges del Parlament, on ha presentat l'informe sobre els usos lingüístics d'infants i adolescents catalans, que conclou que l'escola contribueix a compensar la subordinació del català al castellà. Durant la seva intervenció, ha defensat que el model lingüístic a les aules ha de partir de la "realitat" que el legislador ha d'actuar.

També ha aprofitat per mostrar de nou la seva preocupació amb el fet que els tribunals persisteixin en un mecanisme per garantir la vehicularitat de les llengües oficials que no té en compte criteris sociolingüístics que haurien de guiar la presa de decisions polítiques en aquesta matèria, i ha posat l’accent en el fet que no és el poder judicial qui ha de determinar la definició del model lingüístic escolar a Catalunya, el qual ajuda a reduir desigualtats educatives en l’aprenentatge de les llengües oficials.

Debat ERC-Junts

Malgrat els retrets creuats entre Junts i ERC en aquest àmbit, els diputats de la comissió d'aquests partits no han entrat en discussió. Carles Castillo d'ERC ha apuntat que existeix una "pressió ambiental brutal" del castellà que la immersió busca compensar, mentre que Irene Negre de Junts ha demanat mantenir-se ferms en la defensa de la llengua, que ha situat que és una línia vermella que no poden deixar que traspassin.

En principi, aquest dilluns Junts per Catalunya ha fet arribar al president Pere Aragonès una proposta de decret llei que serà debatuda demà a la reunió ordinària del Consell Executiu del Govern. Aquest moviment de Junts arriba després que la setmana passada es despengessin de l'acord amb PSC, ERC i Comuns per reformar la llei de Política Lingüística i avisessin que presentarien una alternativa, un fet que va enfadar molt a Esquerra Republicana. Avui la portaveu Marta Vilalta els ha tornat a demanar "respecte i lleialtat", i ha assegurat que durant el cap de setmana han mantingut reunions amb els grups, sense concretar quins, per intentar desbloquejar aquesta situació. Així mateix, ha dit que no descarten demanar un ple extraordinari per aprovar la reforma de la llei.