"La mateixa responsabilitat i lleialtat amb la que actuem nosaltres és la que demanem a la resta de formacions polítiques, i en especial amb aquelles que compartim Govern. Responsabilitat, respecte i lleialtat". Amb aquestes paraules la portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha reclamat a Junts que torni a situar-se al seu costat en l'acord per la llengua, després que la formació de Carles Puigdemont s'hagi despenjat de la reforma de la llei de política lingüística i hagi decidit presentar una iniciativa pròpia: "Nosaltres volem ser útils, generar estabilitat, no posar bastons a les rodes, ni discutir amb els socis de coalició", ha sentenciat la portaveu.

"Qui surt del consens ha d'explicar per què ho fa", ha etzibat Vilalta aquest dilluns en roda de premsa, després que Junts es despengés per falta d'acord social en la reforma de la llei lingüística i per considerar que aquesta proposició de llei no aturaria la intromissió dels tribunals sobre les aules catalanes. Per Vilalta, "no fer res no és una opció", i és per això que insisteix en la iniciativa pactada també amb PSC i Comuns, a la qual malgrat les crítiques a Junts, diu que esperen que retornin al consens: "No ho volem deixar per impossible. És més, és possible construir consens i legislar segons això. Creiem que és possible, per nosaltres no quedarà", ha dit Vilalta, que ha insistit que estan convençuts que podran aconseguir la reconstrucció del consens, però que ha tornat a considerar que Junts ha actuat per "interessos partidistes" i no del partit.

 

La portaveu republicana ha assegurat que aquest cap de setmana han tingut converses obertes "amb tothom", en concret amb les formacions polítiques del Parlament, i que aquests dies en seguiran fent. Preguntada explícitament sobre amb qui s'ha reunit, ha contestat: "No és exclusivament amb algú, és en general. Treballem a contrarellotge", i no ha descartat un ple extraordinari per poder tramitar aquesta reforma de la llei de política lingüística: "El ple és viable, no hi volem renunciar. Ho treballarem fins a l'últim minut, i si algú té altres prioritats que les expliqui". 

Manifestació Stop JJOO

Preguntada per la manifestació històrica a Puigcerdà contra el projecte dels Jocs Olímpics d'Hivern, on hi van participar els diputats d'ERC Rubén Wagensberg i Jenn Díaz, ha assegurat que comparteixen "bona part de les reivindicacions" de la plataforma Stop JJOO: "El que defensem i volem és que hi hagi un projecte de futur pels Pirineus, i en defensa de la vida i la igualtat d'oportunitats. Considerem que el projecte dels Jocs pot ser una oportunitat", ha sentenciat la portaveu.

La plataforma Stop JJOO el que exigeix al Govern és abandonar el projecte olímpic i canalitzar els recursos per fer un pla de futur per al Pirineu, diversificant la seva economia i així abandonant feines precàries derivades del turisme. "Compartim bastants de les qüestions que es podien arribar a dir i sentir, amb la diferència que nosaltres considerem que els Jocs poden ser una palanca i oportunitat pel projecte de futur", ha afegit Vilalta.

Moció de confiança

Sobre les últimes declaracions del diputat de la CUP Carles Riera en una entrevista a ElNacional.cat, en què demana a Aragonès que es presenti a la moció de confiança acordada en la investidura com més aviat millor, Vilalta l'ha descartat: "No ens trobaran en la discòrdia, ni en fer que les coses descarrilin, ni en intentar assenyalar allò que no funciona".

"Ens trobaran en ser propositius, constructius, en reivindicar el que sí que s'ha fet i treballar amb les formacions amb qui compartim molts objectius com ho és la CUP, amb qui vam signar un acord de legislatura i on bona part de les mesures sectorials s'estan desenvolupant. Ens sentim orgullosos i la CUP també se n'hauria de sentir perquè és protagonista", ha dit Vilalta, que ha demanat posar el focus en les qüestions compartides i no intentar desgastar "perquè no és gens útil per la ciutadania". 

Ernest Maragall

En la roda de premsa també ha participat el líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, que ha tornat a valorar les últimes informacions sobre que el CNI va espiar la formació de govern a Barcelona. Maragall ha situat com a responsable directe d'aquesta investigació al govern espanyol, i ha valorat que es fa fer explícitament amb l'objectiu polític "d'impedir la victòria d'un alcalde independentista".