La Taula d'Emergència Social, impulsa pel Síndic de Greuges, ha aprofitat la constitució d'un nou Govern per adreçar-li un seguit de propostes per encarar l'impacte social de la crisi de la Covid-19. Segons Rafel Ribó, síndic de greuges, Pere Aragonés, candidat a la presidència de la Generalitat, així com els portaveus dels grups parlamentaris que donaran suport a la seva investidura, ja tenen el document on remarquen la urgència de suplir les necessitats bàsiques de les persones més afectades per la pandèmia.

La Taula es va crear el passat juny amb la intenció d'abordar la urgència assistencial i la detecció de les necessitats dels col·lectius més vulnerables per elaborar recomanacions per la millora de les accions administratives. Actualment a plegat el Síndic i nou entitats del tercer sector (Taula del Tercer Sector, DINCAT, Càritas Catalunya, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Comunitat de Sant Egidi, Fundesplai i Fundació Arrels).

En la reunió de la Taula amb el candidat d'ERC ha remarcat la necessitat d'abordar no només els problemes sorgits arran de la pandèmia sinó que cal abordar els problemes estructurals. Sobre les mancances estructurals Ribó ha destacat la dificultat per accedir a l'habitatge, l'atur i la fragmentació d'ajudes socials entre moltes altres.

 

Els col·lectius vulnerables en el focus 

La Taula d'Emergència Social ha posat en relleu la situació d'alguns col·lectius que s'han vist més afectats per la crisi actual. Entre ells es troben les persones migrades, per les quals consideren necessari valorar la "idoneïtat d'una regularització extraordinària" de la població migrada que actualment resideix a Catalunya.

Entre els factors de vulnerabilitat a combatre destaquen la soledat i l'aïllament no desitjat, que afecta persones de totes les edats però en especial a la gent gran. Una altra de les principals problemàtiques que subratlla la institució també afecta en especial als col·lectius vulnerables: l'escletxa digital. La Taula considera que s'han de prendre mesures per reduir-la, en especial en el marc de la societat a la qual ens dirigim.

La Taula reclama una resposta contundent davant de la desocupació derivada de la crisi de la Covid-19 i destaca en especial la delicada situació de l'atur juvenil. Per plantar casa a aquesta problemàtica proposa l'elaboració d'un "pla de xoc". També reclamen l'ampliació del parc d'habitatges social i recuperar l'estratègia catalana de sensellarisme

Revalorant el tercer sector 

El síndic ha reivindicat el paper de les entitats del tercer sector, les quals en algunes ocasions arribaven a suplir les necessitats de la ciutadania abans que l'administració. Donada la seva importància des de la Taula es considera necessari estabilitzar el finançament de les entitats del sector. També aposten per una actualització de la tarifació dels serveis públics.

Finalment, la Taula proposa generar línies d'ajut o fórmules de compensació per al tercer sector, tenint en compte els sobrecostos derivats de la pandèmia i la pèrdua d'ingressos per la crisi econòmica.

 

Imatge principal: Compareixença al Parlament del síndic de greuges, Rafael Ribó, juntament amb membres d'algunes de les entitats que conformen la Taula d'Emergència Social / Europa Press