Uns 750 voluntaris de la fundació Arrels han recorregut aquest dijous a la nit els carrers de Barcelona per apropar-se a la realitat de les persones que dormen al carrer en plena pandèmia del coronavirus. Es tracta de l'enquesta que l'entitat fa cada any i que, aquesta vegada, posa especial atenció en l'impacte de la crisi de la Covid-19 en les persones sensellar. "Amb la pandèmia, la seva situació encara és molt més complicada. Tenen una sensació més gran de frustració, més ansietat, més estrès. La sensació d'impotència i d'abandonament és molt més gran que abans", diu el director d'Arrels, Ferran Busquets, que adverteix que l'emergència social actual i el "col·lapse administratiu" podria accelerar el procés d'acabar dormint al carrer.

Al carrer, poques vegades es dorm del tot. Això expliquen a Kyril Casany, voluntari d'Arrels, persones sensellar sobre la sensació d'intranquil·litat i de por que tenen dormint al ras; un neguit i ansietat que ha incrementat durant la pandèmia del coronavirus, amb mesures que han buidat els carrers de persones, com l'actual toc de queda o el confinament de la primavera.

voluntaris fundació Arrels 2  ACN

Dos voluntaris de la fundació Arrels parlen amb un sensesostre de Barcelona / ACN

El director d'Arrels assenyala que les dones que viuen al carrer els expliciten que tenen més por que abans i que se senten més soles. Alguns homes expliquen que també se senten més angoixats i altres, en canvi, diuen que prefereixen que els carrers estiguin més tranquils a les nits. En qualsevol cas, l'entitat indica que algunes persones han canviat el lloc on pernoctar cap a zones més transitades.

La pandèmia també fa que les persones que dormen al carrer tinguin molts menys espais on resguardar-se i, per tant, que hagin d'estar vivint més hores al ras, una situació que es pot fer més crua amb l'arribada de l'hivern. L'entitat ja està notant en els darrers mesos un increment o agreujament dels problemes de salut mental de les persones que es troben en aquesta situació d'exclusió social.

A més a més, Arrels tem que acabar dormint al carrer, que és un procés més o menys lent causat per diversos factors, es vagi accelerant a causa de l'emergència social derivada de la crisi de la Covid-19.

L'entitat està atenent persones i famílies que s'estan a punt de quedar al carrer a causa d'haver perdut la feina, de treballs molts precaris o de no estar cobrant les ajudes dels ERTO; un perfil diferent al que estaven més habituats a l'entitat, especialitzada a atendre persones sensellar que porten anys vivint al carrer; un canvi que Busquets atribueix a la situació social que ha provocat la Covid-19 i al "col·lapse administratiu".

El director d'Arrels puntualitza que això no vol dir que aquestes persones i famílies acabin al carrer, però sí que és un indicador d'aquesta nova realitat. Durant l'enquesta, els voluntaris han tingut la instrucció clara d'alertar immediatament si es trobaven un infant dormint al carrer.

Un cens abans del toc de queda

Kyril participa amb Mireia en l'enquesta d'Arrels. Pels carrers que els han assignat, els que limiten vuit illes del barri de la Nova Esquerra de l'Eixample, Kyril i Mireia s'han trobat una persona dormint al carrer.

És una enquesta marcada per la pandèmia, també a l'hora de desenvolupar-se, ja que ha començat més d'hora, a les 8 del vespre, per la voluntat de l'entitat de cenyir-se al màxim al toc de queda. Tot i facilitar el certificat que permet la mobilitat passades les 10 del vespre, l'entitat volia que els voluntaris se sentissin còmodes i no haguessin de patir per trobar-se sols en carrers buits.

L'altra singularitat és el tipus d'enquesta. Arrels vol recabar informació sobre com està impactant la pandèmia en les persones que dormen al carrer i per això pregunta als participants a l'enquesta, entre altres qüestions, si han tingut símptomes en algun moment de la Covid-19; si han utilitzat les instal·lacions que es van facilitar durant l'estat d'alarma o si els han fet una PCR, indica Kyril.

La fundació també incorpora preguntes sobre els itineraris d'aquestes persones abans d'acabar al carrer a Barcelona, per exemple, en quin municipi vivien i si estan rebent algun tipus de suport social. Una de les qüestions en què vol indagar l'entitat és la capacitat de resposta dels municipis i sobretot les diferències que hi pot haver entre els més petits i els més grans.

L'objectiu principal de l'enquesta és radiografiar la situació de les persones que viuen al carrer, però l'entitat també intentarà fer-ne un recompte. Arrels preveu que trobarà més persones dormint al carrer que en anteriors enquestes, si bé en els propers dies haurà d'analitzar com condicionaran els resultats diverses variables, com l'avançament de l'enquesta, el toc de queda o la previsió de pluja, si bé al final la nit ha estat serena.

Arrels tem que Marjan no vulgui denunciar

En la roda de premsa abans del cens, Busquets ha explicat la voluntat d'Arrels de presentar-se com a acusació popular en el cas del Marjan, l'home que vivia al carrer i que va ser ferit de bala per un agent de la Guàrdia Urbana després d'una intervenció policial, tal com ja va anunciar l'entitat aquest dimecres.

Abans d'iniciar els passos per presentar-se com a acusació popular, l'entitat esperarà que Marjan decideixi si presentar denúncia o no. "Ens preocupa que no vulgui saber res de tot això. Creiem que és un dret que té i temem que, com que les persones que viuen al carrer estan tan acostumades que els seus drets estiguin tan vulnerats, torni a passar", ha afirmat el director d'Arrels.

Arrels es vol presentar com a acusació popular per estar informada al detall del procediment, demanar actuacions durant la fase d'instrucció i vetllar perquè es tingui en compte la perspectiva de les persones sensellar en el procés, va exposar l'entitat aquest dimecres a través de les xarxes socials.