El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha criticat la decisió del Jutjat de Vigilància Penitenciària 5 d'anul·lar el tercer grau als presos  polítics de Lledoners i ha assegurat que atempta contra el dret penitenciari. En un comunicat, ha recordat que els set presos són subjectes de drets i ha remarcat que la classificació en tercer grau és una manera de compliment de la pena. Ribó també ha denunciat que es vinculi l'accés a un determinat règim penitenciari a sotmetre's a un programa de reinserció que "té com a finalitat inculcar determinades idees".

"Renunciar a la pròpia ideologia s'ha de considerar una vulneració de la llibertat ideològica", diu. En aquest sentit, apunta que les decisions judicials que ataquin la seva llibertat ideològica o de pensament seran "una clara ofensa als drets més fonamentals".

El Síndic també ha recordat que el tercer grau és una manera de complir la pena. Així, ha volgut contraargumentar la posició del jutjat que considera el tercer grau com un buidatge de la pena i ha recordat que els interns continuen sense tenir llibertat deambulatòria.

D'altra banda, Ribó també critica que la interlocutòria es queixi que la progressió de règim penitenciari hagi estat simultània i homogènia en tots els presos i diu que es podria fer la mateixa denúncia en el cas de la decisió del jutjat de vigilància, que "pren exactament la mateixa decisió per a tots ells malgrat les seves circumstàncies individuals".

El tercer grau

El jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha retirat de nou aquest dimarts el tercer grau als presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners. D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tornaran a ingressar a la presó. 

"La progressió acordada en la resolució impugnada s'ha d'entendre com a precipitada", diu la resolució judicial. El jutge estima tots els arguments de la Fiscalia durant un relat que gira entorn al fet que els presos polítics no reconeixen el delicte. "No entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal en el sentit d'haver trencat normes bàsiques de convivència", diu en aquest sentit.

Segons el jutge "no es pot acollir l'assumpció de fets i responsabilitats que realitza l'intern, doncs, d'acord amb el que s'infereix dels informes de la Junta que suporten la resolució". El magistrat fa el relat de la posició dels presos respecte a la seva situació i conclou que cap d'ells assumeix el delicte penal: "Tots els fets que s'assumeixen apareixen contextualitzats, minimitzats o justificats i la responsabilitat a la qual
fan referència està referida a una responsabilitat de tipus polític (en funció del seu càrrec) o moral (en funció de les seves conviccions) però no entreveu en ells un mínim d'assumpció de responsabilitat penal".