El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha afirmat avui que la decisió del jutge Pablo Llarena de denegar el permís a Jordi Sànchez per assistir al ple de la seva investidura és "un atac a la llibertat i seguretat personal" del diputat del Parlament, en presó preventiva pel procés independentista.

En una atenció als mitjans, Ribó ha qualificat la situació com un dels fets "més greus" que ha viscut durant la seva trajectòria professional, i ha alertat que s'estan vulnerant "els drets actius i passius del candidat". Ribó ha declarat que "sento certa vergonya a l'haver de recordar les bases legals, que són fermes, que mantenen oberta la possibilitat de la candidatura de Sánchez", que segons ell estan recollides en la Constitució, el Conveni Europeu de Drets Humans i l'Estatut.

Ribó també ha afirmat que el Síndic lluitarà per què, de fet, només el president de PArlament, ara Roger Torrent, pot organitzar un debat d'investidura i el poder judicial no pot substituir aquesta funció democràtica. Per al Síndic, la interlocutòria "transgredeix" els principis recollits en la jurisprudència europea i inclou aportacions de caire institucional i polític que són "rebutjables". "Sànchez conserva plenament la titularitat dels drets de participació", ha afegit Ribó, per a qui "els òrgans judicials no poden modificar la voluntat popular" i aquesta decisió "afecta als drets de participació política de tota la ciutadania de Catalunya".

Per tot això, el Síndic presentarà un recurs a la Sala Penal del Tribunal Suprem o, cas que persisteixi a desestimar la petició de Sànchez, un recurs d'empara al Tribunal Constitucional i al Tribunal Europeu de Drets Humans. Ribó també informarà al Parlament i entitats de tot el territori de les iniciatives que està duent a terme en relació amb el tema, i ha convidat la ciutadania a "presentar les queixes que considerin oportunes".