El Síndic de Greuges ha obert una investigació sobre el contracte que la conselleria de Salut va fer amb una empresa del grup Ferrovial per dur a terme el rastreig de contactes arran de la pandèmia del coronavirus, segons ha anunciat l'organisme en un comunicat aquest divendres.

En el comunicat, el Síndic ha informat que s'ha fet ressò de la polèmica d'aquest contracte fet pel departament que encapçala consellera Alba Vergés i ha confirmat que l'acord continua vigent. "El Síndic ha comprovat que en el perfil del contractant hi figura la resolució que adjudica a l'empresa indicada l'execució de la prestació, però no hi consta cap informació sobre una eventual modificació o resolució d'aquest contracte", afirma.

De fet, el mateix director del Servei Català de la Salut, Adrià Comella, va confirmar fa pocs dies en una entrevista a Els Matins de TV3 que el contracte amb Ferrovial seguia en vigor. "S'està estudiant veure si es congela o si es rescindeix i amb quines condicions es fa", va dir. 

Per dur a terme l'investigació d'ofici, el Síndic ha explicat que ha demanat a Salut "els motius que fonamenten que la contractació de la prestació es portés a terme mitjançant el procediment d'emergència" i "l'estat d'execució del contracte o, si s’escau, l'acord de resolució del contracte i la seva fonamentació, i també les condicions amb què aquesta resolució es va acordar".

L'ens ha instat la conselleria de Vergés a respondre totes aquestes peticions "el més aviat possible" per poder estudiar i valorar el cas. Cal recordar que, fins ara, el Parlament de Catalunya ja ha aprovat en dues ocasions diferents instar el Govern a rescindir aquest contracte​. 

Justificació de Vergés

Fins ara, Vergés ha justificat el contracte amb Ferrovial assegurant que l'administració "té les eines que té" i que "hi ha coses que no pot fer directament". "No he defensat mai criteris economicistes, però l'administració té les eines que té i m'agradaria que fossin altres, però desgraciadament no tot ho podem fer directament", va explicar.

L'oferta de Ferrovial

Per la seva banda, Ferrovial va plantejar a la Generalitat deixar en els "mínims recursos administratius" el contracte per al rastreig de contactes estrets dels nous casos de Covid-19 per tal de tornar a activar-lo en un futur si cal, i no executar la indemnització que suposaria l'anul·lació de la mateixa.