La diputada i candidata socialista a l’alcaldia de Girona, Sílvia Paneque, està convençuda que el seu partit pot guanyar les eleccions municipals del pròxim 28 de maig a la ciutat que el PSC va governar entre 1979 i 2011, quan el president Carles Puigdemont va esdevenir alcalde per CiU. “Ens veiem en condicions de guanyar. L’escenari és obert per primera vegada en molts anys i hi ha ganes de canvi”, ha assegurat en un contacte en periodistes, tot i que també ha reconegut que amb les condicions actuals serà molt difícil que cap grup aconsegueixi una gran majoria, motiu pel qual seran necessaris pactes entre les formacions. En aquest sentit, Paneque ha assegurat que els socialistes no tenen línies vermelles, però si condicions: que el pacte de govern estigui només centrat en la ciutat, ja que “això no sempre s’ha produït”, i que l’acord reflecteixi la voluntat de canvi que nota als carrers de Girona. L’alcaldable ha recordat que quatre anys enrere ja va proposar un acord a les forces d’esquerres de la ciutat per evitar el govern de Junts, que va guanyar les eleccions, però que aquest no va ser possible, també pel moment polític que s’estava vivint al país, en ple procés independentista. 

🗓️ Calendari de les Eleccions Municipals 2023 a Catalunya: quan són, dates clau i candidats

🟡 Candidats a les eleccions municipals 2023 a Girona: tota la llista

Paneque ha lamentat que l’últim govern municipal, liderat per la també diputada Marta Madrenas, s’ha instal·lat en una "via morta": durant aquests últims quatre anys, tant en els que Junts va governar en solitari i en minoria (només 9 regidors de 27) com en la següent etapa amb ERC formant part també del seu govern, no hi ha hagut cap gran inversió en la ciutat, que s’ha quedat “aturada”, segons la candidata socialista. Per això, també ha identificat la "manca de lideratge i ambició" de l'actual govern com l'altre gran problema que ha hagut d'afrontar la ciutat. Paneque s'enfronta a aquestes eleccions a l'exconsellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, per part de Junts; a Lluc Salellas que torna a encapçalar la candidatura de Guanyem i a Quim Ayats per part d'Esquerra Republicana. 

Seguretat, convivència i espais públics, la prioritat de Paneque

Així, la candidata socialista ha assenyalat la seguretat, la convivència, la neteja i la protecció dels espais públics com a les seves prioritats, ja que considera que aquests quatre factors han quedat desatesos en els últims anys. “Durant els governs socialistes hi va haver una cura molt especial en aquest sentit i ara s’han descuidat espais com places, que han passat de ser un espai de trobada a un espai de conflicte”, ha lamentat. També ha criticat que en un municipi on els furts i robatoris han patit un augment sostingut, segons ha exposat, s’hagin retirat els programes de proximitat com ara agents cívics, educadors de carrers, agents tutors als instituts... “Qüestions que abans es treballaven en la prevenció ara afloren com a problemes al carrer”, ha assenyalat. En aquest sentit, ha apuntat que el seu partit proposarà recuperar aquesta mena de perfils, així com augmentar el cos de la policia en 40 agents durant els pròxims quatre anys. A més, el partit ha incorporat en el número 8 de la seva llista electoral la figura de Josep Paluzié, l’excap de la policia local de la ciutat.

Eixamplar el centre de la ciutat més enllà del Barri Vell

L’objectiu de Paneque no és només recuperar aquestes iniciatives i que la seva ciutat recuperi embranzida, sinó també ampliar el centre de la ciutat més enllà dels límits del Barri Vell, on ara es concentren la majoria d’esdeveniments a Girona: “El centre ha quedat enclaustrat i això s’ha de revertir. Les persones que venen de visita a Girona han de seguir més enllà de la Rambla”, ha apuntat, proposant també una reforma de la Plaça Espanya, la primera que veuen les persones que arriben a Girona en tren, i també convertir el Garatge Forné en el futur Centre d’Art Contemporani de la ciutat: “Un centre més gran per una ciutat que ha crescut, ha resumit la candidata.