"Soc diputada d'En Comú Podem (ECP) i no participaré a la campanya de Catalunya en Comú (CatComú)". La diputada d'ECP al Congrés Marta Sibina ha volgut deixar ben clar en un comunicat que no serà partícip de la campanya per les eleccions del 21-D que els seus companys a Catalunya, ara liderats per Xavier Domènech, i no ho farà perquè considera que "hem d'estar a l'alçada del moment que vivim" i, en aquests moments, segons subratlla, "no puc estar d'acord amb moltes coses que s'han sentit aquests dies".

Després de fer un repàs pel que predicava el seu partit de cara a la campanya per als comicis espanyols del 20-D d'ara farà dos anys, i de posar damunt la taula que els comuns "van ser absolutament clars" defensant que "només des de sota [...] podríem aconseguir el canvi necessari per a la nostra societat", Sibina s'ha lamentat del canvi de rumb del seu grup i ha carregat contra el "discurs que equipara la DUI i el 155" perquè, a parer seu, mentre la Declaració Unilateral d'Independència "és una acció política, comparar-la i posar-la al mateix nivell d'una acció repressiva sense precedents no és acceptable".

I no només això. La diputada dels comuns al Congrés aprofita l'ocasió per fer un repàs sobre les accions unilaterals que han protagonitzat membres del seu partit perquè, ha recordat, "a ECP dèiem que la solució havia de ser sense cap tipus de subordinació" i, precisament per aquest motiu, ha apel·lat a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i a Domènech insistint en què "hem lluitat durant anys fent servir la unilateralitat".

Entre els exemples que enumera, s'hi troba l'alcaldessa de la capital catalana, que "actuava unilateralment quan aturava desnonaments" o Domènech que "actuava unilateralment quan intentava parar el Pla Bolonya" i, fins i tot, ella mateixa, que "ocupava el CAP del meu poble unilateralment quan Boi Ruiz el volia tancar".

Compromís i coherència

A banda d'això, Sibina ha criticat —sense anomenar-lo— el líder de Podemos, Pablo Iglesias, per haver acusat diumenge l’independentisme d’haver "contribuït a despertar" el feixisme. Justament per tot plegat, destaca, "no calen gaires explicacions sobre aquest punt" perquè "culpar a aquells que exerceixen un dret de la reacció del feixisme és absolutament intolerable".

Precisament per tot això, la diputada dels comuns ha subratllat a Twitter que "per respecte, per compromís i per coherència, no faré campanya per CatComú", i ha tornat a justificar la seva iniciativa sota l'argument que "no puc secundar (ni per acció, ni per omissió) allò que fa CatComú".

El pitjor, però, i segons posa de manifest en el comunicat, és que, tot i haver provat de parlar amb Domènech i, fins i tot, amb Iglesia,  "no va ser possible" i, a més a més, assegura que "no he estat consultada ni convidada a participar a cap debat per decidir quina postura adoptaria ECP davant dels abusos que han estat patint els drets dels catalans i les catalanes".

Antecedents

Sibina ha justificat el fet de no participar a la campanya a través de diverses raons i assegurant que quan es va presentar amb els comuns per a la primera ronda electoral de les eleccions espanyoles del 20-D del 2015 "vaig considerar que la proposta política d'ECP per a Catalunya era una aposta valenta en favor de la demanda majoritària de la societat catalana pel dret a decidir".

Recordant que llavors deien que "només des de baix, radicalitzant la democràcia i situant la gent comú al centre de l'acció política podríem aconseguir el canvi necessària per a la nostra societat", així com que també pregonaven que "calia utilitzar tots els mitjans polítics i jurídics existents, o cercar-ne de nous, per poder assolir aquest objectiu", la diputada d'ECP es lamenta que fa dos anys "em va semblar una aposta molt valenta" i, encara més, que Podemos "defensés aquestes postures arreu de l'Estat".

Ara, però, la cosa ha canviat i "ja no només és el PP, sinó que Cs, el PSOE i, fins i tot, Felip de Borbó s'han unit per impedir la voluntat majoritària del poble català de decidir el seu futur lliure i democràticament [...] fent servir la violència més brutal contra gent absolutament pacífica que només volia votar". Per tot això, Marta Sibinaclaríssim que no ha de participar en la campanya d'un partit que, al final, acaba equiparant democràcia (DUI) amb repressió (155).