"Hi ha un silenci eixordador entorn del diàleg amb Catalunya, un diàleg que, no obstant això, és vital per als altres problemes del país". Així ho destaca el setmanari flamenc Knack, que assegura que el reconeixement per part de l'Estat que, efectivament, Espanya és un Estat multinacional, podria ajudar a solucionar molts problemes que experimenta actualment el país, com la despoblació o l'atur. Segons indica l'article, molts territoris espanyols se senten abandonats per Madrid, "una illa en constant expansió envoltada d'un erm de despoblació i desocupació".

En contra partida a aquest problema endèmic espanyol, l'article destaca que, abans del referèndum de l'1 d'octubre, encara es veia "com una possible alternativa" que, tal com predicava Pedro Sánchez, Espanya fos realment una nació de nacions. Un debat que sembla que s'hagi estancat després d'aquell referèndum d'independència.

Ara bé, l'article recorda que el reconeixement de les nacions catalana, basca, la gallega o l'andalusa "contradiu la constitució espanyola que estableix que la nació espanyola és una, indivisible i comuna a tots els espanyols".

"Víctimes del domini centralista de Madrid"

A part de la manca de diàleg amb Catalunya, l'article també destaca que les "altres regions d'Espanya s'han convertit en víctimes del domini centralista de Madrid" i que les crítiques de les Comunitats Autònomes "a aquest efecte d'arrossegament de la capital són cada vegada més fortes".

Com a exemple d'aquesta problemàtica l'article posa Castella que "s'ha convertit així en el símbol d'un model d'Estat disfuncional". Aquesta problemàtica, coneguda com "l'Espanya buidada" també té com a símptoma visible la irrupció de Teruel Existe al Congrés, que és un dels escons que va servir a Pedro Sánchez per ser investit president del govern espanyol i que reclama l'atenció, precisament, d'aquestes zones rurals abandonades pel poder executiu. 

La monarquia i Catalunya

Un altre dels temes que toca el text és la monarquia i l'augment del qüestionament de la institució arreu d'Espanya i, concretament, a Catalunya. Tot plegat arran de la fugida de Joan Carles el passat estiu als Emirats Àrabs i amb l'última polèmica que això ha generat, la vacunació de les infantes Helena i Cristina en l'última visita al seu pare. 

Alhora, fent una retrospectiva històrica, es recorda que la monarquia espanyola, i específicament els Borbons, no han estat mai ben rebuts a Catalunya. L'últim exemple va ser la visita del Rei a la fàbrica de Seat, on no va anar-hi cap representant del Govern.