En jornades electorals com la que s’està vivint a hores d’ara als Estats Units, triar el títol de la portada d’un diari de paper sempre és un exercici difícil. De fet, ho és també per als diaris digitals, que també tenen dificultats per definir el seu titular. Si hi ha unes eleccions i no hi ha un clar guanyador, no hi ha més remei que optar per frases que es refereixin més al fons que al contingut. Que si la participació, que si el vot per correu, que si allò tan absurd de l’empat tècnic... tocar el violí és l'únic subterfugi viable.

En el duel entre Donald Trump i Joe Biden, a l’hora d’escriure aquestes línies, a quarts de set del matí, tot penja d’un fil, però si els digitals tenim l’avantatge que evolucionarem al llarg del dia, així com les edicions en línia dels diaris de paper, el producte imprès un cop arriba als quioscos ja no es pot canviar —bé, sí que es pot, però és molt car—, i és per això que no trobarem cap titular avui que ens digui qui ha guanyat les eleccions als Estats Units.

abc

Potser per això, l’únic que l’encerta avui en la seva portada és l’ABC, amb tot un clàssic que sempre és garantia d’èxit, culpar els catalans del que sigui. Passant dels Estats Units, aquest diari tria el tema lingüístic, el tema de sempre, el que serveix per inflamar les masses espanyolistes: Celaá i el nacionalisme pacten treure el castellà de les aules diu aquest diari, que aprofita per donar veu a les entitats que defensen el supremacisme de la llengua castellana afegint que Les associacions en defensa de l’espanyol recorreran al Constitucional si el govern espanyol deixa de considerar-lo llengua vehicular. Ja se sap que donar canya als catalans que defensen la seva llengua sempre és una aposta segura. Ah, en petit treuen el tema de la Casa Reial: La fiscalia investiga Don Joan Carles per una altra trama de blanqueig i delicte fiscal amb testaferros.

elmundo

elpais

larazon

elperiodico

lavanguardia

elpuntavui

ara

Vist aquest diari, la resta no canvia gaire, repassem-los tots d’una tirada: Una Amèrica trencada decideix el seu futur amb una participació rècord a El Mundo; Les eleccions a EUA deixen un país dividit i en tensió a El País; Vot massiu a Amèrica a La Razón;  Fins l’últim vot a El Periódico; Una nova era als EUA a La Vanguardia; L’hora de la veritat a El Punt Avui i Mobilització històrica a l'Ara.