La reforma educativa impulsada per la ministra Isabel Celaá eliminarà la consideració del castellà com a “llengua vehicular” a tot l’Estat, segon una esmena acordada per PSOE, Podemos i ERC que es votarà aquest dijous en ponència al Congrés.

Aquesta esmena, que aquest dimarts ha aixecat una forta polseguera a Madrid, substituirà la consideració en aquest sentit introduïda per l’anomenada llei Wert.

Competències per igual

Això no obstant, fonts del ministeri han subratllat que la reforma educativa garantirà que els alumnes de comunitats amb llengua cooficial adquireixin competències “per igual” del castellà i de la llengua d’aquell territori.

La portaveu socialista d’educació al Congrés, Luz Martínez Seijo, ha subratllat, en declaracions a l’agència Efe, que el terme vehicular no apareix a la Constitució i que en això es basa el text de l’esmena.

Segons la portaveu socialista, l’objectiu és garantir el dret a estudiar i aprendre en les dues llengües per igual, per la qual cosa, en “el cas hipotètic” que es detectés que alguna de les dues llengües està desequilibrada en la gestió de competències, s’establirien “mesures compensatòries” per garantir aquest dret.

PP: atropellament

Per contra, des del PP s’ha titllat d’"atropellament" aquesta mesura. “El futur de les generacions no pot usar-se com a moneda de canvi perquè Sánchez pugui seguir a la Moncloa”, ha acusat la portaveu del PP en educació, Sandra Moneo.

El debat ha arribat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La ministra portaveu, María Jesús Montero, ha argumentat que cal dialogar amb el conjunt de les forces per aconseguir un text que reconegui “la diversitat, la llibertat i la situació del país, tant en termes de pluralitat cultura com pluralitat lingüística”.