La sentència del cas Gürtel ja ha sortit publicada. Han calgut quasi 1.700 pàgines per resoldre que el PP, l'exministra Ana Mato i l'exregidora popular a Las Rozas Gema Matamoros han estat partícips a títol lucratiu en la trama Gürtel, motiu pel qual han estat condemnats a multes económiques. El Partit Popular haurà de pagar 111.864,32 euros per despeses electorals a Pozuelo i 133.628,48 euros per despeses electorals a Majadahonda, és a dir, un total de 245.492,8 euros.

De la seva banda, l'extitular de Sanitat, Ana Mato, haurà de pagar 27.857,53 euros de multa per viatges i esdeveniments familiars i Matamoros 45.066,66 euros per viatges i regals "de mode directe i solidari amb Guillermo Ortega".

Mentrestant, dels 29 acusats condemnats a presó, l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el capitost de la trama Francisco Correa han estat condemnats a 33 anys de presó i 51, respectivament.

La sentència ha sortit publicada just un dia abans del que estava previst i mentre més de 500 policies espanyols escorcollaven la Diputació de Barcelona i fundacions de Barcelona, Manresa, Olot, Tordera, Cabrils i Reus, entre d’altres. Sumant totes les condemnes, l'Audiència Nacional ha castigat amb 351 anys de presó 29 dels 37 acusats per la trama Gürtel en el judici per la primera època del cas en una sentència que inclou un total de 165 penes.

Els beneficis del PP

La sentència se sustenta en la idea que tota aquesta situació va acabar produint "beneficis econòmics quantificables al Partit Popular, consistents en el finançament il·legal d'activitats i diversos actes polítics realitzats en campanyes i precampanyes electorals per als seus candidats, que d'una altra manera haguessin hagut de ser sufragats directament amb recursos econòmics propis del partit polític en qüestió".

Precisament per tot això, el tribunal subratlla que qui ha de respondre és el PP nacional i no el PP municipal perquè "era el Partit Popular qui havia de sufragar les despeses i no el grup municipal".

Ana Mato, Rajoy PP Comunidad de Madrid

Foto: PP Comunitat de Madrid

L'extresorer del PP Luis Bárcenas ha estat condemnat a 33 anys i quatre mesos de presó i a una multa de 44 milions d'euros pel cas Gürtel; la seva dona, Rosalía Iglesias, a 15 anys i un mes; mentre que el capitost Francisco Correa ha estat condemnat, per la seva banda, a 51 anys i 11 mesos de presó; la seva exdona Carmen Rodríguez Quijano a 14 anys i 8 mesos; la mà esquerra de Correa, Pablo Crespo, a 37 anys i mig, i l'exalcalde de Pozuelo de Alarcón Jesús Sepúlveda a 10 anys.

Álvaro Pérez, més conegut com El Bigotes, juntament amb set persones més, ha estat absolt, tot i que ell ja s'ha passat uns mesos a la presó. 

Múltiples delictes

En aquesta primera sentència, els jutges consideren que els acusats han comès delictes d'associació il·lícita, frau a l'administració pública, suborn (actiu i passiu), falsedat en document mercantil, malversació de cabals públics, prevaricació, blanqueig de capitals, delictes contra la hisenda pública, tràfic d'influències, apropiació indeguda, exaccions il·legals o estafa processal intentada.

Mentrestant, però, el magistrat Ángel Hurtado —que ja es va oposar fa més d'un any a la declaració del president espanyol, Mariano Rajoy— ha emès un vot particular per demanar que s'absolgués tant el PP i se li retirés la condemna per ser partícip a títol lucratiu en la trama Gürtel com a quatre acusats més, concretament: Ricardo Galeote, Ángel Sanchís i el seu fill, i Carlos Clemente. 

Els fets se centren entre els anys 1999 i 2005, quan les empreses de Correa "gaudien d'un arbitrari tracte de favor en la contractació pública" i "inflaven preus que es cobraven de diferents administracions públiques". Molts d'aquests diners anaven destinats a cobrir despeses electorals o a donacions per a la ja famosa caixa B del PP. Aquestes partides, que comencen a datar del 1989, es feien en fulls manuscrits on constaven les despeses del partit o els noms de les persones a qui anaven destinats aquests diners. Correa, per exemple, hauria rebut 8.400.000 euros per contractes públics adjudicats a les seves empreses entre el 2000 i el 2008 i va ingressar 2.850.000 euros més en concepte de comissions per mitjançar en favor d'empreses del seu grup.

Aquí, Bárcenas va ser una peça clau per organitzar la trama i, a més, l'Audiència considera que va nodrir els seus comptes de Suïssa "amb fons provinents de comissions que va rebre per la seva gestió i intermediació, aprofitant-se dels càrrecs públics que va ostentar".

Resum de la sentència

 

Quadre de condemnes i acusats

 

Quadre de condemnes, acusats i delictes

 

El president espanyol ha restat importància a la sentència de la trama Gürtel i ha qualificat els casos de corrupció dins del PP de casos "aïllats".