La Mesa del Senat ha assumit aquest dimarts un informe jurídic dels lletrats sobre els efectes de la suspensió del senador d'ERC Raül Romeva, i ha decidit, com va fer el Congrés després de suspendre els quatre presos diputats, que aquesta circumstància no canvia la composició de la Cambra a l'hora de computar les majories.

La decisió, anunciada per la vicepresidenta del Senat, Cristina Narbona, després de la reunió de la Mesa, és rellevant perquè quan s'hagin d'aplicar majories absolutes o qualificades de dos terços o tres cinquens, segons els casos, es tindrà en compte el nombre total de senadors de l'hemicicle (265), encara que Romeva estigui suspès.

També quan es conformi la Diputació Permanent, on estan representats tots els grups proporcionalment, es considerarà en el repartiment el còmput de tots els seus senadors, de manera que "amb caràcter general" el Senat tindrà 265 senadors, ha assenyalat Narbona.

Una altra cosa és que Romeva, adscrit formalment al Grup Mixt, no percebi cap retribució ni podrà participar en els plens ni formar part de les comissions mentre continuï suspès per la Mesa de la Cambra Alta, per decisió de la majoria dels seus membres, i amb l'única oposició del representant del PNB.

Més enllà del cas del senador d'ERC, el Senat esperarà que siguin designats els 11 senadors que encara han d'elegir diversos parlaments autonòmics per determinar la quota de senadors que integraran les seves primeres comissions no legislatives, com la de Reglament o la d'Incompatibilitats.

Per a la resta de comissions, la Cambra esperarà que més endavant es configuri el govern espanyol, segons ha posat de relleu el portaveu del grup socialista, Ander Gil, després de la primera reunió de la Junta de Portaveus de la legislatura.

En nom del PNB, Jokin Bildarratz ha posat èmfasi en la suspensió de Romeva, que segons el seu parer, marcarà la legislatura al Senat, que augura "molt complicada" per la qual cosa ha demanat "generositat" a totes les formacions polítiques, així com "intel·ligència basada en el diàleg" i sense cap "imposició".