El Congrés dels Diputats no rebaixarà la majoria absoluta per la suspensió dels presos polítics com a diputats. Es mantindrà en 176 i no passarà a 174. Així ho ha acordat la Mesa en la seva reunió d'aquest dimecres, després de rebre un informe dels lletrats de la cambra baixa que consideren que no s'ha de modificar. Malgrat tot, si no renuncien al seu escó els diputats presos, Pedro Sánchez tindria més fàcil la investidura, perquè el no tindria quatre vots menys.

En l’informe remès a la Mesa aquest dimarts, els serveis jurídics del Congrés sostenien que la suspensió dels diputats presos “no pot afectar el còmput legal del nombre de membres de la cambra, perquè se’ls priva de l’exercici (de diputat) però no de la titularitat del càrrec”. En aquest sentit, els lletrats afegien que “la situació de suspensió d’un diputat en els seus drets i deures ha de diferenciar-se de la no adquisició de la condició plena, així com de la pèrdua d’aquesta condició”.

En cas d'haver-se rebaixat la majoria absoluta a 174, Pedro Sánchez ho hauria tingut més fàcil per ser investit en primera votació per majoria absoluta, amb els mateixos 175 vots que va rebre Meritxell Batet com a presidenta del Congrés. Però, en mantenir-se en 176, continua sense dependre dels independentistes. Podria ser investit en segona volta per majoria simple, perquè, encara que JxCat i ERC votessin en contra, tindrien quatre vots menys. Aquesta situació només s'alteraria si renunciessin a l'acta i corregués la llista.

Segons ha informat la presidenta de la cambra, Meritxell Batet, la decisió no s’ha votat, però “ningú no s’ha pronunciat expressament en contra”, tampoc els membres d’Unidas Podemos. Per altra banda, també ha destacat que els diputats suspesos no poden pertànyer a comissions, ponències o subcomissions.

No cobraran

La Mesa també ha acordat que els diputats suspesos no cobraran cap dia de sou. L’informe dels lletrats deixava en mans de la Mesa aquesta decisió, i l’òrgan de govern de la cambra els hi ha denegat aquesta possibilitat. Batet ha subratllat que, a més, com van renunciar a l’acta de diputat del Parlament el 14 de maig, només els hauria pertocat tres dies de sou fins a la seva suspensió.

La suspensió dels quatre diputats presos també té efectes sobre les subvencions i les iniciatives parlamentàries que pertoquen al Grup Mixt, i que es veuran restades.