Els senadors valencians del Partit Popular han presentat una petició aquest dimecres a la cambra alta per impedir que s'utilitzin les denominacions "País Valencià" i "Països Catalans" a les iniciatives que presentin els grups del Senat. Concretament, el que sol·liciten és que no s'admetin o bé es corregeixin les propostes que portin alguna d'aquestes denominacions.

Aquesta petició, segons informa el Partit Popular, sorgeix pel que fet que "alguns grups com Esquerra Republicana-Bildu o Esquerra Confederal (on hi ha Compromís) utilitzen a les seves iniciatives una denominació de la Comunitat Valenciana que no s'ajusta al que es disposa a l'article 1.1 de l'Estatut d'Autonomia".

"Els agradaria que a Catalunya li diguéssim comtat de Barcelona?"

En una intervenció el dimarts al Senat, una de les representants valencianes del PP, Salomé Pradas, es dirigia als senadors d'Esquerra Republicana per aquesta qüestió: "A vostès els agradaria que el Partit Popular, en una iniciativa, denominés a Catalunya, per exemple, comtat de Barcelona?". Pradas va seguir defensant que: "Al Partit Popular, i especialment a aquesta senadora, no li agrada que vostès, a les seves iniciatives, facin referència a la meva terra com a País Valencià, perquè aquesta denominació no existeix".

La senadora també demanava "respecte als símbols d'identitat valencians, a la idiosincràsia de la meva terra, a l'Estatut d'Autonomia valencià, que en el seu article 1.1 diu que el territori es denomina Comunitat Valenciana". En aquest sentit, anunciava que presentarien aquesta petició de retirar les iniciatives "que no continguin la denominació legal de Comunitat Valenciana, tal com es fa al Congrés dels Diputats", segons expressava la senadora Salomé Pradas.

Casado i Sánchez se les tenen al Congrés

La petició del PP al Senat s'ha presentat el mateix dia que hi ha hagut sessió de control al Congrés dels Diputats. El líder de l'oposició, Pablo Casado, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, se les han tingut per ETA i els pactes amb Bildu. Aquest 20 d'octubre, se celebra una dècada de la fi de la violència unilateral d'ETA i Casado ha parlat d'aquesta qüestió en la seva pregunta. El líder del PP ha preguntat al president de l'executiu estatal si "acostarà 200 presos" a canvi que Bildu voti els pressupostos i li ha exigit que trenqui pactes amb l'esquerra abertzale.

Per la seva banda, Pedro Sánchez ha replicat un "no rotund" a l'acostament dels presos a canvi dels comptes de 2022. Paral·lelament, el president espanyol ha defensat que els socialistes "mai no han utilitzat políticament el terrorisme" i ha subratllat que ara tampoc ho faran. Sobre la fi d'ETA, Sánchez ha manifestat que va ser una "victòria de la democràcia" i ha retret a Casado que no ho vegi com una victòria.

 

Imatge principal: Fotografia dels senadors del PP del País Valencià presentant la seva petició. Europa Press.