Aquest dimecres se celebren deu anys de la fi de la violència unilateral d'ETA. I la qüestió, com era previsible, ha estat ben present avui durant la sessió de control al Congrés, ja des de la primera pregunta. Si bé Pablo Casado tenia registrat preguntar per la recuperació econòmica de la crisi, ha acabat reclamant al govern espanyol que "trenqui" els pactes amb EH Bildu i que respongui si "acostarà 200 presos" bascos a canvi dels pressupostos de l'Estat. La resposta de Pedro Sánchez, un "no rotund". No només això, sinó que ha replicat que els socialistes mai no han utilitzat políticament el terrorisme i que ara tampoc no ho faran.

La setmana arriba marcada justament per la commemoració del final de la violència d'ETA i el comunicat d'Arnaldo Otegi, coordinador d'EH Bildu, que va fer seu el dolor de les víctimes i va assegurar que "mai no s'hauria d'haver produït". A més a més, el diari basc El Correo publica aquest dimecres un suposat discurs del líder de l’esquerra abertzale als seus militants després del comunicat: “Si perquè surtin els 200 presos cal votar els pressupostos (de l’Estat), els votarem”. És justament a això que s'ha aferrat Pablo Casado per atacar el govern espanyol i les seves aliances parlamentàries.

 

Amb aquest context, la pregunta registrada pel líder del PP —la recuperació de la crisi de la pandèmia-- ha estat el de menys. "Traurà vostè 200 terroristes perquè els aprovin els pressupostos de l'Estat?", ha preguntat el cap de l'oposició al president espanyol, que ha retret que "no es pot pactar i blanquejar els qui blanquegen els assassinats" d'ETA. També li ha preguntat si comparteix els retrets d'Arnaldo Otegi cap a l'expresident Felipe González pel terrorisme d'estat dels GAL. "Vostè ha de trencar amb Bildu avui mateix", ha exigit Casado.

El president del govern espanyol ha volgut respondre clarament a la pregunta sobre l'alliberament de presos bascos: "No rotund". I li ha recordat que "ja sap com funciona un estat social i democràtic de dret". Resposta la pregunta, Pedro Sánchez ha subratllat que "nosaltres no vam utilitzar mai el terrorisme quan existia ETA i no farem servir el terrorisme quan no existeix ETA". El dirigent socialista ha "celebrat" el 10è aniversari de la fi de la violència, que és una "victòria de la democràcia". Ha admès que "no entén" com Casado no ho sent com una victòria.

Abascal compara migrants amb rates

Curiosament, l'extrema dreta ha ignorat la qüestió d'ETA i s'ha centrat en un dels seus temes preferits: la immigració. Santiago Abascal ha reclamat "fronteres segures", és a dir, tancades a la migració. I ha arribat a comparar aquests migrants amb rates, de forma més o menys subtil, assegurant que Pedro Sánchez és "el flautista d'Hamelin que convoca la immigració il·legal". Ha acusat el govern espanyol d'"importar delinqüència i generar inseguretat". El president del govern espanyol li ha respost amb les dades oficials: al primer trimestre d'enguany es va registrar la taxa de criminalitat més baixa de la sèrie històrica.