L'ala feminista del PSOE ha engegat una recollida de signatures entre els seus militants per exigir al partit que expulsi els puters. Per tal d'aconseguir-ho, reclamen que en el pròxim Congrés del PSOE es reformi el codi ètic de la formació amb l'objectiu de fer fora de les files del PSOE tots aquells que consumeixin prostitució. Segons ha avançat El Español, la iniciativa ja té el suport de dirigents destacades dins del partit, entre elles, l'exministra Matilde Fernández, l'exconsellera d'Estat, Amelia Valcárcel, i l'exportaveu d'igualtat del PSOE al Congrés, Ángeles Álvarez. També s'hi han sumat les exdirectores de l'Institut de la Dona, Rosa Peris i Teresa Balt, la jurista Altamira Gonzalo, la filòsofa Alicia Miyares, l'exsecretària d'Estat Laura Seara i la presidenta de Dones Progressistes, Yolanda Besteiro. Totes demanen al PSOE que incorpori de forma oficial al codi ètic del partit l'abolicionisme de la prostitució, que ja consta als principis del partit.

Les últimes informacions sobre prostitució relacionades amb la política, s'han conegut en el marc del cas Koldo. Els darrers dies s'ha filtrat que Rubén de Aldama —germà del principal comissionista de la trama i antic xofer d'Ábalos— va rebre pagaments amb conceptes com "putes i festes" mentre era l'escolta de l'exministre. 

Actuació responsable de càrrecs públics

El text que proposa el grup de feministes socialistes relata que en el codi ètic del partit es fa referència a l'actuació responsable dels càrrecs públics del partit, però, en canvi, no fa cap esment a comportaments que incomplirien l'esperit i els valors que representen el PSOE. "Les dones i homes sotasignats, militants del PSOE, exigim que el Codi Ètic incorpori el rebuig explícit a l'ultratjant negoci de la prostitució, i l'exigim com a condició inexcusable per al compliment del principi d'exemplaritat dels càrrecs públics", apunta el text. A més, deixa clar que les persones que impulsen i donen suport a la iniciativa es comprometen en els congressos del PSOE —tan regionals com el federal— a promoure esmenes que incorporin l'ampliació del codi ètic. 

Les impulsores de la iniciativa demanen el suport de la ministra i secretària d'igualtat del PSOE, Ana Redondo, i que assumeixi un paper actiu en aquesta reivindicació. La ministra s'ha declarat en diverses ocasions obertament abolicionista i ha expressat la seva voluntat de conduir al govern espanyol a l'abolició de la prostitució. Tanmateix, els socis del PSOE no tenen una postura gaire clara, i això dificulta que en aquesta legislatura s'aconsegueixi abolir de manera definitiva la prostitució. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!