Final de trajecte. La secretària general del Parlament, Esther Andreu, ha comunicat aquesta tarda al fins ara diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, que l'acta que ocupava fins ara ha quedat vacant. De la mateixa manera, Andreu ha enviat un escrit a la Junta Electoral Central i ha avisat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, d'aquesta decisió. El moviment, avançat per l'ACN, ha tingut per objectiu donar per tancat l'episodi de l'escó de Juvillà, que aquesta setmana havia agafat embranzida.

Era un pas previsible. Aquest mateix matí el Butlletí Oficial del Parlament ja havia publicat la baixa de l'anticapitalista, tot i que fonts parlamentàries explicaven als mitjans que la mesura tenia caràcter retroactiu des del 28 de gener. La pàgina web de la cambra, de fet, ho anunciava així. La història de l'acta de Pau Juvillà, doncs, queda pràcticament tancada, i només queda per resoldre un últim capítol: saber quan es farà efectiva la substitució de la secretaria tercera de la Mesa, ara que ha quedat buida.

La setmana del Parlament ha estat marcada, sens dubte, per la confusió. Ahir mateix s'aprovava a la cambra catalana un dictamen que acordava preservar-li l'escó, en un ple on el diputat de la CUP no va ser convocat. De fet, la petició de delegació de vot que havia realitzat la formació anticapitalista tampoc va ser acceptada per la presidenta del Parlament. Tot plegat ha causat moltes crítiques i exigències envers Laura Borràs; però també contra la CUP per part de Junts, que critiquen que els anticapitalistes la volien enviar a la "paperera de la història". Enmig de retrets i exigències, el protagonista ha demanat no repartir culpes i recordar qui és l'adversari: l'estat espanyol. De fet, així s'hi ha referit el mateix Juvillà en un fil de Twitter: "El nostre oponent és qui inhabilita un president per posar una pancarta, qui acusa la Mesa del Parlament per permetre el debat o qui empresona gent per posar urnes. Qui ens nega el nostre dret a decidir lliurement el nostre futur. Ni més ni menys", ha avisat.

Dictamen i ple innecessaris

Tot aquest procés va començar fa un mes i mig, quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va condemnar Pau Juvillà a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat llaços grocs del seu despatx de la Paeria de Lleida quan era regidor, una sentència que després va ser ratificada per la Junta Electoral Central, quan l'òrgan administratiu va donar a Borràs cinc dies hàbils per retirar l'escó de Juvillà. Per mostrar la seva disconformitat amb tot plegat, els partits independentistes, amb el suport dels comuns, van elaborar un dictamen que emparava Juvillà fins que la sentència fos ferma. El ple del dijous havia de servir per aprovar aquest document i donar suport al cupaire fins al final, una aposta que s'ha demostrat fracassada amb el comunicat de la secretària general del Parlament.