La secretària d'Estat d'Igualtat i Contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, s'ha disculpat finalment aquest divendres després que esclatés la polèmica per les desafortunades declaracions sobre la llei del 'només sí és sí' en un pòdcast. Moltes persones, fins i tot d'entre les files del PSOE, l'han acusat d'ironitzar sobre la rebaixa de les condemnes als agressors sexuals i han demanat la seva dimissió. Passades diverses hores, la mà dreta de la ministra Irene Montero va defensar a les xarxes socials que les seves paraules van ser "manipulades" i que la seva intenció mai no va ser "frivolitzar" sobre el tema. Però la bola s'ha anat fent més gran. Aquest divendres, Rodríguez ha comparegut a la televisió gallega i ha acceptat part de la culpa, tot i que ha insistit que tot plegat s'ha tret fora de context: "Si separar el debat sobre víctimes i la conversa sobre els arguments de l'extrema dreta va ser desencertat, demano perdó", ha reconegut. Precisament, molts dels usuaris de xarxes socials que li han exigit una rectificació li han retret el to casual i la poca delicadesa a l'hora de tractar el tema, no el contingut.

Ángela Rodríguez demana perdó, però defensa el que va dir

Ángela Rodríguez ha insistit a TVG que "es va treure fora de context una reflexió que s'estava fent en un pòdcast i on s'estava parlant de moltes coses". "En primer lloc, s'estava parlant que per a la reparació de les víctimes de violència sexual és necessari, a més del fet que els agressors estiguin en la presó, que puguin tenir una recuperació integral. També es parlava que molts agents de l'extrema dreta van inventar faules sobre la llei, i es tergiversa i es manipula aquest retall [del vídeo] per poder insinuar que ens estem rient o fent befa de la situació que poden estar patint moltíssimes dones", ha explicat. "Com puc pensar que es pugui frivolitzar sobre això?", ha defensat Rodríguez, que ha afegit a més que "evidentment, la lluita contra la violència masclista no és motiu de riure". La número 2 d'Igualtat considera que hi ha "una manipulació evident", però que no pot "ser causa ni motiu" perquè no continuïn expressant el seu compromís contra la violència de gènere. "Confio que aquest soroll que s'està fent aquests dies serveixi també per a tenir espais en els quals recordar que existeixen recursos per a protegir les dones", ha assenyalat.

La polèmica

Des de l'oposició, amb especial protagonisme pel PP i Vox, han carregat en tot moment contra la ministra Montero (una de les seves víctimes preferides) pels efectes indesitjats de la seva llei estrella i han aprofitat la rebaixa de les penes per fer anuncis polèmics, com ara per la loteria de Nadal, quan van assegurar que "als violadors ja els havia tocat el Gordo" amb aquesta llei. En aquest context, i de manera molt desafortunada, Rodríguez va fer broma sobre una situació molt delicada: "Dels creadors de 'les persones aniran al registre per canviar-se de sexe cada matí'... arriba 'els violadors al carrer, centenars, milers, onades'", se la sent dir en aquest espai de Podemos, amb to irònic, mesclant les dues grans polèmiques del seu ministeri. Les seves paraules han provocat la indignació dels seus rivals polítics i també dels companys de la coalició. Uns demanen que aquest comentari tingui repercussió i sigui destituïda, mentre que els altres exigeixen, com a mínim, una rectificació.