El president de Societat Civil Catalana (SCC), José Rosiñol, ha acusat la Guàrdia Urbana de Barcelona de dividir sistemàticament "per 4 o 5" l'assistència a les seves manifestacions i d'haver anat més enllà ahir diumenge, mentre que multiplica els participants de les marxes independentistes.

En una entrevista a TV3, Rosiñol ha assegurat que l'entitat disposa d'experts que van validar que ahir hi va haver 200.000 persones en la manifestació convocada a Barcelona per exigir als partits independentistes que formin un govern, i no 7.000, tal com va assegurar la Guàrdia Urbana. Per tant, Rosiñol assumeix que la xifra d'assistents era molt més baixa que la que ells proposaven: si es calcula a l'alça, serien 35.000 persones i no 200.000.

A més, ha atribuït el descens de participants respecte a marxes anteriors a la disminució de la "tensió social": "Ha baixat el nivell de risc de fer-nos mal, d'arribar a un precipici, de trencar un país i de sortir de la Unió Europea".

No obstant això, ha avisat que hi continua havent un problema a Catalunya perquè els partits independentistes "continuen en unes dinàmiques perverses" malgrat que la seva majoria parlamentària se sustenta en una "minoria de vots al carrer".

En aquest sentit, ha instat l'independentisme a presentar un candidat que assumeixi "que en democràcia s'ha de fer tot dins del marc legal" i que no hagi estat prèviament "protagonista de la deriva cap a la fractura social catalana".

"Estic d'acord que sigui independentista, però que s'agafi un actor polític que tingui clar que això s'ha de defensar dins de la llei. A partir d'aquí, parlem de tot. No tenim cap complex en aquest tema", ha resolt.