Societat Civil Catalana (SCC) ha detallat aquest dimarts un estudi que li permet concloure que en les manifestacions sobiranistes de la Diada només hi van participar 292.000 persones i no al voltant d'un milió com han assegurat fonts oficials: "Aquestes xifres són impossibles perquè, si fos d'aquesta manera, hauria hagut una catàstrofe humana". 

El vicepresident de l'entitat, Joaquim Coll, ha desgranat les dades en roda de premsa al costat del membre de l'Observatori Electoral de Catalunya Felipe Moreno i el responsable científic de l'estudi, Albert Satorra, que han coincidit a criticar les xifres de participació que van oferir les policies locals, especialment la Guàrdia Urbana de Barcelona, que va apuntar a una assistència de 540.000 persones a la ciutat.

 "Risc molt elevat de catàstrofe humana"

"Aquesta xifra implica una densitat de set persones per metre quadrat, cosa que els estàndards internacionals indiquen com a risc molt elevat de catàstrofe humana" i de perill per a la seguretat de les persones, i no va passar l'11 de setembre, segons Moreno.

Segons l'entitat unionista, després d'analitzar les escenes, "com a molt s'observa una densitat màxima de 2,5 persones per metre quadrat", molt lluny de les 7 que implicaria la participació apuntada per les xifres oficials.

SCC conclou que com a màxim hi ha hagut 292.000 persones en les cinc concentracions -Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga-. L'entitat s'ha basat  en arquitectes, experts audiovisuals i científics per calcular l'assistència multiplicant la superfície per la densitat, i considera que les concentracions s'han produït al llarg de 165.000 metres ocupables i que en cada metre quadrat hi havia una densitat mitjana d'1,8 persones.

"Organismes al servei del procés"

Joaquim Coll considera que la participació en la Diada "s'exagera amb l'empara dels organismes públics que estan al servei del procés" independentista perquè es pretén fer creure que disposen d'una majoria social al seu entendre inexistent.

A la pregunta de per què els independentistes aconsegueixen aquesta capacitat de mobilització, ha respost que es deu al fet que són manifestacions "governamentals, com les que es veuen a Veneçuela i les que hi havia en el franquisme", també massives.

"No volem ridiculitzar-los per haver reduït un 50% la seva capacitat de mobilització ni furgar en la ferida. Ningú nega que és bestial: 292.000 persones són moltes", i mai en la història europea s'havia manifestat tanta gent, però no és veritat que siguin la majoria, ha afegit.