Per cinquè any consecutiu i amb una convocatòria descentralitzada, la Diada ha tornat a omplir un cop més els carrers de Catalunya rere la bandera de la reivindicació independentista. Ho ha fet, a més, reclamant de nou al Govern i al Parlament que posin les urnes, en una crida a organitzar el referèndum d’independència que defensa l’Assemblea Nacional Catalana (ANC).

“Ha arribat el moment de capgirar la història. És el moment del seny i la democràcia, però també el de la determinació”, ha proclamat el president de l’ANC, Jordi Sánchez. De fet, gairebé ha parafrasejat la mateixa demanda que va dirigir el 2014 Carme Forcadell des de l’ANC a l’aleshores president Artur Mas, i ha reclamat: “Si voleu escoltar la nostra demanda, no dubteu ni un moment a posar les urnes. És el llenguatge que el món democràtic entén”.

Èxit

L’ANC ha llançat aquesta crida després de constatar que Berga, Salt, Tarragona, Lleida i Barcelona tornaven a respondre a la convocatòria de les entitats civils. Segons els organitzadors, s'havia aconseguit reunir un milió de persones al carrer. Segons les policies locals, 875.000.

Ens volien cansats, doncs no estem cansats, tenim més força que mai. I ens volien vençuts i avui els diem que mai ens rendirem”, ha proclamat el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, responent a les veus que auguraven una caiguda de la participació aquest any.

El president, Carles Puigdemont, seguia l'acte des de la primera fila de la manifestació a Salt (Gironès). Era el primer cop en aquests cinc anys que hi participava un president de la Generalitat. També era el primer cop per a una presidenta del Parlament, atès que Carme Forcadell ocupava la primera fila a Tarragona.

Puigdemont

Abans de participar en la manifestació, Puigdemont ha anunciat en una trobada amb corresponsals estrangers que, amb tota probabilitat, el proper Onze de Setembre el seu govern estarà en funcions perquè, atenent al calendari previst, ja haurà convocat eleccions. El full de ruta independentista, que marca l’aprovació de les lleis de desconnexió per abans de l’estiu vinent, segueix el ritme marcat i el gest de Puigdemont era ja un primer avís a la reivindicació de la Diada.

El president ha aprofitat, però, la intervenció davant de la premsa estrangera per reobrir de nou la porta a un referèndum acordat amb l'Estat. Defensar la imatge de respecte a la legalitat i mà estesa fins el darrer instant ha estat en tot moment un dels objectius del Govern. Ningú, des de les formacions independentistes, ni tal sols la CUP, li ha discutit que assenyalés una vegada més aquesta via.

RUI

No obstant, la crida a deixar decidir els ciutadans que el president de l’ANC ha llançat aquesta tarda des de l'escenari de la Diada arriba en un moment en què les forces independentistes debaten sobre la conveniència o no d’un referèndum unilateral d’independència.

El president de l'Assemblea ha deixat clara la seva aposta en el sentit que dilucidar aquest debat a les urnes seria la millor manera de garantir que Catalunya es manté com “un sol poble”. “Perquè tots acceptarem el resultat d’un referèndum per la independència”, ha subratllat.

Colau

Jordi Sánchez ha mostrat el convenciment que les institucions sabran decidir "el com i el quan”, però tant des de l’ANC com des d’Òmnium s’han reiterat les apel·lacions a la unitat i a fer pinya rere un objectiu, que compta amb un ampli consens.

Abans de començar l’acte, l’alcaldessa, Ada Colau, que per primer cop ha assistit a la manifestació, havia posat l’accent en la reivindicació d’un referèndum que, segons ha dit, uneix “molta gent diversa”. “És una lliçó històrica: els drets i les llibertats es conquereixen”, ha reblat.

Desobediència

Tant Cuixart com Sánchez han repetit les crides a la unitat i al suport a tots aquells responsables polítics que es veuen amenaçats per la Justícia arran la seva actuació en el procés, començant per l’expresident Artur Mas i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui han reclamat que en cas de patir una condemna d’inhabilitació, desobeeixi i ocupi el seu lloc a l’hemicicle.

Com estava previst, tot ha començat a les 17.14 amb el repic de les campanes de la Seu Vella de Lleida. Des de cadascuna de les concentracions s’ha llegit part d'un manifest. Lleida, Berga, Salt, Tarragona i finalment Barcelona. Un cop llegida el fragment corresponent del text, els assistents simulaven un batec amb unes cartolines circulars que se’ls ha distribuït prèviament. En acabar, el batec s’ha fet simultàniament a totes les manifestacions.

L’acte ha acabat amb el cant d'Els Segadors que s’ha interpretat alhora en els cinc punts de concentració.