La plataforma 'Escola de tothom/Escuela de todos', que pertany a Societat Civil Catalana i està formada per 12 associacions catalanes que s'uneixen "per a aconseguir que tots els centres educatius imparteixin un mínim de 25% d'hores en castellà". Aquest dimecres han denunciat a través d'un comunicat la "instrumentalització política" dels claustres de professors i els consells escolars dels centres educatius catalans. Només un dia després que el Govern anunciés un dels primers acords del 2022 entre Junts i ERC. Es tracta d’un acord per defensar el català i la cohesió als centres educatius que preveu la protecció jurídica dels docents i els equips directius dels centres educatius que preservin el model de la immersió.

Des de la plataforma exposen que en les últimes setmanes alguns claustres i consells han adoptat mocions crítiques amb la sentència del TSJC que fixa un 25% de castellà a les aules i assenyalen que el debat i aprovació d'aquests manifestos és "il·legal" i suposa la "instrumentalització" de l'administració. D'aquesta manera, veuen inadmissible que s'afegeixi aquesta "pressió" sobre els docents. Per tot plegat, demanen que cessi de forma immediata del debat i la votació d'aquestes mocions i exigeixen que l'Alta Inspecció Educativa intervingui. 

No es poden deslegitimar decisions judicials

'Escola de tothom' afirma que "cap declaració ni del claustre ni del consell escolar pot deslegitimar decisions judicials", tot i que ho diferencia del fet que pugui haver-hi persones que formen part d'aquests òrgans que puguin tenir "opinions discrepants" de les decisions judicials. En aquest sentit, asseguren que les opinions es poden expressar amb tota llibertat "però sense comprometre la posició de l'administració com a tal". 

En el mateix comunicat, també denuncien que l'aprovació de manifestos en claustres de professors "s'obliga els treballadors a pronunciar-se públicament sobre un tema de caràcter polític", fet que rebutgen durament. D'altra banda, afegeixen que el codi deontològic de la professió docent obliga els professionals de l'ensenyament a "assumir i complir els deures de ciutadania, actuant amb lleialtat a la societat i a les institucions en el marc de la Constitució espanyola i la normativa vigent". En aquesta línia, consideren més greu encara que el debat sobre els manifestos es plantegi també en els consells escolars, que també integren alumnes.

D'altra banda, la plataforma també es mostra crítica amb l'acord del Govern de defensa del català i avisa de "greus disfuncions democràtiques". "És desolador que el Govern català tracti d'emparar als desobedients i aboqui amenaces de represàlies sobre aquells que denunciïn les irregularitats", afirmen. De fet, adverteixen de "greus disfuncions democràtiques" tant a la Generalitat com als òrgans col·legiats d'algunes escoles.

Carta al president Aragonès 

Aquest dimarts 'Escola de tothom' ha dirigit una carta al president de la Generalitat, Pere Aragonès i al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, sol·licitant una entrevista per exposar-li les seves idees sobre l'aplicació de la sentència amb "l'objectiu d'agilitzar les adaptacions necessàries a les programacions i a la pràctica docent". 

En aquesta carta mostren al Govern la seva intenció de participar en "l'aplicació de la sentència del 25%, de manera propositiva". A través d'aquest escrit, la plataforma considera que la sentència del 25% "garanteix els mateixos drets a tot l'alumnat" a més afegeixen que segons consideren "la seva aplicació afavorirà un millor rendiment acadèmic de tots els alumnes, sigui quina sigui la seva llengua materna".

Imatge principal: Una classe de primària de l'Institut Escola d'Oliana a l'Alt Urgell  / ACN