L'exconseller Joan Saura (ICV) ha assegurat que el president a l'exili, Carles Puigdemont, i els exconsellers Toni Comín, Clara Ponsatí i Lluís Puig, juntament amb la resta d'exiliats, han de tornar però no anar a la presó.

En una entrevista a Catalunya Ràdio amb motiu del quinzè aniversari de l'aprovació en referèndum de l'Estatut del 2006, Saura ha afirmat que els exiliats han de tornar i ser jutjats però sense passar per la presó "tenint en compte que els que són a la presó han de sortir". "És inconcebible que hagin estat quatre anys a la presó", ha criticat.

Per a Saura tot això passaria perquè hi hagués un acord entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i que, d'aquesta manera, els indults també s'apliquessin als exiliats un cop jutjats.

En aquest sentit, Saura ha recordat que el Tribunal Suprem pot mostrar-se contrari als indults amb informes però que la potestat de concedir-los o no és exclusivament de la Moncloa. Per a l'exconseller de Relacions Institucionals i Interior els indults són bons perquè "obren una finestra de llum".

En un sentit similar sobre aquesta qüestió s'ha expressat la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, que ha assegurat que la via perquè els exiliats puguin tornar és imitar l'exconsellera Meritxell Serret. "Ella ha marcat el camí: va tornar, es va sotmetre a l'acció de la justícia i, actualment, és diputada al Parlament", ha reivindicat.

"L'1-O no va servir per a res"

Preguntat sobre l'1-O, Saura ha revelat que no va anar a votar i que veu aquell dia com la resposta a la "frustració" generada pel PP amb la batalla contra l'Estatut amb la recollida de les signatures i els recursos al Tribunal Constitucional. "El referèndum no va servir per a res. Perquè tingui validesa a nivell internacional s'ha de fer dins de la llei i estar pactat", ha comentat.

Saura ha apostat perquè el govern espanyol reconegui "la singularitat de Catalunya", es revisi la retallada de l'Estatut i es retornin les competències "amb una sèrie d'elements que les blindin". Saura, ja jubilat, ha afirmat que no troba a faltar la vida política ni la vida pública i ha lamentat que, al seu parer, la política d'avui en dia es basi en els insults i els titulars.

 

Imatge principal: l'exconseller d'ICV Joan Saura / Foto: Europa Press