El diputat de Vox Hermann Tertsch ha rebut aquest dijous una doble rebregada. El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha sortit a censurar-lo públicament, l'ha acusat de falsejar la història i ha advertit Vox que no permetrà que, en l'empara de la llibertat d'expressió, es pretengui "cap glorificació de cap dictadura". Però a més, l'amonestació del president de la Cambra ha arribat a petició, entre d'altres, dels diputats de JxCat, ERC, Bildu i Podemos.

Sassoli assegura que el seu deure institucional com a president és abstenir-se d’entrar en un debat intern d’un país membre de la Cambra, i que tampoc vol valorar les expressions utilitzades per Tertsch. Això no obstant, afegeix que sí que hi ha un contingut del missatge de l'eurodiputat de Vox que ha de rebutjar i que ho ha de fer d’acord amb la resolució aprovada al Parlament Europeu el 19 de setembre del 2019, en la qual es condemna el revisionisme històric: “El Govern de la República espanyola, legítim, constitucional i democràticament escollit va ser derrocat per un cop d’estat. Qui va dirigir aquell alçament, el general Franco, va ser un dictador i el seu règim va practicar la persecució i l’eliminació sistemàtica dels adversaris polítics”, recorda.

Cap glorificació de cap dictadura

Per tot plegat, adverteix que és una “falsificació de la història” afirmar que els partits que van fer costat al govern de la República van “destruir la democràcia i les llibertats”. “Comptin, en conseqüència, amb el meu compromís amb la defensa de la llibertat d’expressió de tots i cadascun dels membres d’aquesta casa, així com amb la seguretat que en el seu exercici no té lloc la glorificació de cap dictadura”, afegeix.

Finalment, Sassoli es compromet, d’acord amb la resolució de l’Eurocambra, a promoure una cultura comuna de la memòria històrica que rebutgi els crims dels règims feixistes i estalinistes i d’altres règims totalitaris i autoritaris del passat”.

Imatge del mail de Sassoli

D'aquesta manera responia Sassoli a una carta oberta que li havien fet arribar eurodiputats del PSOE (Clara Aguilera), JxCat (Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí); ERC (Diana Riba i Jordi Solé), Podemos (Miguel Urban i Idoia Vilanueva), EH Bildu (Pernando Barrena), PNB (Izaskun Bilbao), IU (Manu Pineda i Sira Rego), ICV (Ernest Urtasun) i Bloc Nacionalista Gallec (Ana Miranda).

Banalitzar la dictadura

Els eurodiputats havien expressat en el text el “rebuig absolut” a un missatge enviat per Tertsch. Advertien que el missatge no compleix amb els principis comunitaris sobre memòria democràtica i protecció de les víctimes i que prové d’un partit que no condemna el franquisme i participa en actes de glorificació i banalització de la dictadura.

Els diputats subratllen que la Transició va impedir que molts franquistes que ocupaven llocs clau a l’Estat i a la justícia fossin jutjats i reclamaven a Sassoli una declaració formal de rebuig al correu de Vox.

L'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch en una imatge al Parlament / Efe

Govern socialcomunista

En el mail de la polèmica que Tertsch va enviar a tots els eurodiputats els alertava de l'“extremadament alarmant aprovació per part del govern socialcomunista espanyol d’un projecte de llei denominat llei de memòria històrica”.

En la carta assegura que el "govern socialcomunista" pretén reconstruir el passat i la història d’Espanya i imposar la versió del Front Popular, “el govern liderat pels comunistes que va perdre una guerra civil després de segrestar i destruir la democràcia”.

Tercht dedica també unes línies a defensar el Valle de los Caídos, amb "la creu cristiana més alta del món"; denuncia la “profanació de la tomba” de Franco i compara aquesta “terrible agressió” amb l’assassinat de 12.000 capellans i monges i desenes de bisbes i clergues els anys trenta, a mans de “socialistes, comunistes i anarquistes”.