Joseba Azkarraga, portaveu de Sare (organització que vetlla pels drets dels presos d'ETA) s'ha reunit aquest dijous amb el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, per demanar als partits polítics i institucions catalanes que continuïn donant suport a les seves reclamacions perquè es "posi fi" a l'allunyament dels presos bascos.

Azkarraga, exconseller de Justícia del Govern basc, ha traslladat a Torrent el seu "agraïment per la solidaritat que sempre" han tingut la xarxa social que representa de "la majoria política i institucional catalana", i ha assegurat que la seva reivindicació "no té a veure amb exigències polítiques, sinó amb els drets humans".

També li ha transmès que "l'empenta de la societat civil, juntament amb la majoria política i sindical basca, està fent possible que el govern espanyol comenci a fer passos en la direcció correcta, cap a un canvi en profunditat de l'actual política penitenciària que s'aplica als presos."

A més, ha apuntat que les crítiques d'alguns partits i associacions a "aquests tímids passos", suposen una exigència que "no s'apliqui la Llei General Penitenciària", una cosa que considera "inconcebible" en formacions "que es diuen democràtiques".

Els trasllats, "un alleujament"

"Els moviments de presos que s'estan produint, si bé no és el que des de Sare estem reclamant, sí suposen un alleujament per a cada vegada un major nombre de famílies que retallen els llargs viatges que porten fent a presons d'Andalusia, Galícia o Llevant", ha admès.

No obstant això, ha manifestat que "encara es manté una anormalitat en tot això, que només serà resolta quan tots ells estiguin a Euskal Herria." Demanem als partits polítics i institucions catalanes que continuïn donant-nos suport en aquesta reivindicació.

Segons el seu parer, hi ha dues "urgències" a abordar, com són "el final de l'allunyament" i la progressió de grau. "Els presos tenen dret a iniciar el seu camí de tornada a les seves cases i això només poden fer-ho progressant de graus", ha indicat.

Joseba Azkarraga ha dit que més del 80% dels reclusos d'ETA continuen en primer grau, i ha afirmat que, "si se'ls hagués progressat, més d'un 40% estarien a les seves cases". Azkarraga té previst visitar demà els presos polítics al centre penitenciari de Lledoners.