La Secretaria General d'Institucions Penitenciàries, dependent del Ministeri de l'Interior de Fernando Grande-Marlaska, ha acordat el trasllat a presons més pròximes al País Basc de cinc etarres més, entre ells Gregorio Vicario Setien, condemnat, entre altres accions, pel segrest el 1996 de l'empresari Cosme Delclaux i de l'industrial José María Aldaya un any abans.

Vicari Setien, que roman en primer grau, passarà de la presó de Topas (Salamanca) a la presó de Burgos i complirà les tres quartes parts de la seva condemna el gener de 2036.

Un altre dels etarres que seran traslladats, en aquesta ocasió des de Granada a El Dueso, Egoitz Coto, condemnat entre altres accions per l'intent d'assassinat de dos ertzaines el 2001 a la localitat biscaïna de Portugalete. Segons Presons, Coto ha remès un escrit en el que reconeix el dolor causat i mostra la seva empatia amb les víctimes.

Des de la presó de Càceres a la de La Moraleja (Palència) serà traslladat Aitor Olaizola, que romandrà classificat en primer grau i que compleix condemna des de març de 2001 per l'atemptat aquell mateix any als voltants de l'hotel Montecarlo de Roses (Girona) en el qual va morir el mosso d'esquadra Santos Santamaría. A més, Olaizola està processat per l'intent d'atemptat contra el que fos president de la Xunta de Galícia, Manuel Fraga.

Zigor Bravo Saez de Urabain, condemnat entre altres accions per l'assassinat del funcionari de presons Máximo Casado, passarà des de la presó de Teixeiro (A Coruña) a la de Burgos, després d'haver remès un escrit rebutjant la violència i fent-se responsable del sofriment causat. Aquest etarra ha remès un escrit en el qual rebutja la violència i es fa responsable del sofriment causat, la qual cosa li ha permès progressar a segon grau penitenciari.

Ángel María López Anta, que compleix condemna per delictes d'atemptat, estralls i incendis, serà traslladat des del centre penitenciari d'Algesires (Cadis) al de Lleó.

Segons ha informat aquest divendres aquest organisme, presons també ha acordat concedir el tercer grau penitenciari o règim obert a Emilio Salaberria Etxebeste, condemnat per col·laboració amb banda armada, dipòsit d'armes i tinença d'explosius. Salaberria, que ha rebutjat la violència i complert gran informe de la condemna, serà traslladat des de la presó d'El Dueso (Cantàbria) al centre penitenciari de Sant Sebastià.

El rebuig de l'Associació Víctimes del Terrorisme

Després d'aquesta decisió, l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT) ha tornat ha denunciar aquests trasllats i ha aprofitat per retreure, a través d'un comunicat, que EH Bildu s'hagi convertit en un partit clau en la governabilitat de l'Estat.

Ha censurat també que alguns ministres del Govern hagi lloat "el sentit de la responsabilitat" d'aquest partit, que no ha condemnat els assassinats de la banda, que "no ha reconegut que l'ús de violència no té cap tipus de justificació i que vol els assassins fora de les presons".

L'AVT insisteix en la seva petició de reunir-se amb Marlaska, "que no té cap problema en córrer per les víctimes del terrorisme", però a qui li resulta "prou complicat" explicar-los "aquesta sagnia d'acostaments".