L’exconseller Santi Vila ha assegurat que els seus companys de govern “no són presos polítics”. En una entrevista que publica avui El Diario Vasco, Vila puntualitza que es tracta de “polítics presos” i diu: “En la meva opinió, injustament empresonats, però no són presos polítics”.

Vila explica que estava convençut que el referèndum de l’1-O era un pols amb Mariano Rajoy per negociar algunes reformes i un referèndum acordat. “Era obvi que un plantejament rupturista no tenia recorregut”, assegura.

L’exconseller explica que les discrepàncies en l’independentisme van sorgir la nit de l’1-O. A parer seu, s’haurien d’haver convocat eleccions. “Van improvisar amb una declaració unilateral i amb mil idees”, afegeix.

Puigdemont

Admet que des de fa un any no parla amb Carles Puigdemont i discrepa del president quan va afirmar que s’hauria d’haver declarat la independència el 10-O. L’exconseller qualifica de desastre la legislatura passada i es reserva l’opinió sobre l’elecció de Quim Torra com a president de la Generalitat. “Em va sorprendre”, diu.

Quant als llaços grocs, Vila reconeix que mai n’ha portat cap, encara que mostra el seu respecte pels que els porten. Sí que és molt crític amb la seva presència al carrer. “M’incomoda que s’embrutin els espais públics. És una apropiació indeguda”.