"Quan intentes ser moderat la presumpció de traïdoria aflora ràpidament". Són paraules de l'exconseller de la Generalitat Santi Vila que ha anat a Catalunya Ràdio per parlar del seu llibre D'herois i Traïdors i de la seva dimissió el 26 d'octubre de 2017, el dia abans de la proclamació d'independència. 

Vila, que havia estat conseller de Territori quan Artur Mas era president, i conseller d'Empresa i Cultura durant el mandat de Carles Puigdemont, explica perquè va acceptar ser conseller d'un Govern independentista: "Tots assumim conseqüències polítiques i penals per l'1-O, però a partir d'aquella nit (la del referèndum) ja no hi ha consens sobre com tirar endavant". L'exconseller es reafirma afegint que "durant la legislatura les coses es van fer bé" i que per treure Rajoy de l'immobilisme "s'havia de jugar fort".

Santi Vila era un dels encarregats de parlar amb l'Estat un cop passat el referèndum i en aquell moment estava convençut que "les negociacions podien acabar bé" ja que "s'havien intercanviat molts missatges amb l'Estat on es deia que si hi havia eleccions no hi hauria 155". De la mateixa manera, l'exconseller ha assegurat que si s'haguessin convocat les eleccions el PSOE hauria votat contra l'aplicació de l'article 155 al Senat. 

D'herois i Traïdors és un llibre que exposa que hi ha molts independentistes "que pensen que ens vam posar uns terminis innecessaris" i que molts passos del procés "no es van dissenyar ni plantificar prou bé". Tot i això, l'exconseller ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat apuntant que el seu llibre no pot comprometre la situació dels seus antics companys de Govern, actualment a la presó o a l'exili, ja que els seus advocats ho han comprovat de forma exhaustiva.

"Junqueras, compromès amb evitar el col·lapse"

Santi Vila ha parlat dels seus companys empresonats i a l'exili, i ha començat fent referència al vicepresident Oriol Junqueras, de qui ha dit que "és una persona compromesa amb evitar el col·lapse". El llibre de Vila narra que ell li va demanar al líder d'ERC que convencés a Puigdeont perquè convoqués eleccions i que si guanyava Junqueras tindria el suport del PDeCAT (en aquells moments Puigdemont havia dit que no es presentaria a una reelecció).

En tot moment, l'exconseller es mostra convençut amb les decisions que va prendre, és per això que assegura dormir tranquil tot i que ho fa amb pena; Vila explica que "dorm amb pena" perquè la seva carrera política "s'ha acabat" i també pels presos polítics.

En la mateixa línia, Santi Vila ha anunciat que ja ha fet una petició per poder visitar els presos i de la mateixa manera ha explicat que "el primer que faria si tingués el passaport seria anar a veure Puigdemont". 

Finalment, l'exconseller matisa que la llei de transitorietat (7 de setembre de 2017) va ser un error, "fins i tot des del punt de vista tècnic". Si més no, aquell dia no va dimitir "perquè Puigdemont em va demanar aguantar", conclou.