"El company que sempre m'he estimat més és el president Puigdemont". Així ha valorat l'exconseller d'Empresa i Coneixement Santi Vila la seva relació amb el president Carles Puigdemont en una entrevista al Tot es mou de TV3. "Quan vaig tenir el passaport, em va faltar temps per anar a veure'l. Parlem molt i molt freqüentment, ha afegit.

Pel que fa a la relació amb els seus altres excompanys de Govern, Vila ha reconegut que "on no hi havia una amistat prèvia, no hi ha un vincle". "Em sento molt proper al dolor dels meus excompanys a la presó, perquè la pena és profundament injusta i desproporcionada, però no em sento orgullós d'aquella legislatura", ha alertat sobre el pronunciament dels presos un any després del judici al procés.

En aquesta línia, Vila ha comentat que "ara seria més prudent per evitar el desastre" i ha recolzat la via iniciada per ERC. "Se l'estan jugant molt amb la negociació amb l'Estat, però l'alternativa és tornar a prendre mal", ha advertit.

Vila, doncs, ha tornat a justificar el seu rebuig a la declaració d'independència del 27 d'octubre del 2017: "Alguns ja vam advertir que això no ens duia enlloc". Tanmateix, s'ha mostrat "orgullós" de l'1-O. "Sento molt orgull de pensar que ens vam jugar la trajectòria i el patrimoni perquè la gent pogués votar", ha contraposat.

Sobre la sortida del conflicte, Vila ha assegurat que "Catalunya és una nació, així ens ho reconeix la Constitució espanyola" i que "són els catalans els que, sobretot, han de decidir el seu futur vincle amb l'Estat".

Pel que fa la situació actual de la política catalana, l'exconseller s'ha mostrat partidari de convocar eleccions "ja". Vila ha explicat que sent "pena" en veure "la degradació de la política catalana" i "com el president serà inhabilitat per una cosa tan petita com una pancarta".