Més d'un any ha hagut de passar perquè el jutge d'Instrucció 13 de Barcelona citi el principal imputat que va fer obrir la macrocausa contra l'1 d'octubre i que ha derivat en fins a 30 imputats i nombrosos informes i material que han servit per acusar els membres del Govern i de la Mesa investigats pel Tribunal Suprem.

Arran de la investigació del 13, aquest cap de setmana han declarat alguns dels imputats, el 20 de setembre es va detenir una vintena d'alts càrrecs i avui declaren els primers investigats en la causa: Santi Vidal i Carles Viver Pi-Sunyer, jurista, exmagistrat del Tribunal Constitucional i el que va ser president del Consell Assessor per a la Transició Nacional. Declaren a les 16 i les 17 hores de la tarda, la vigília de l'inici de les declaracions dels nous imputats en el cas del referèndum: Mireia Boya, Anna Gabriel, Marta Rovira, Marta Pascal, Artur Mas i Neus Lloveras.

Una causa general

El 16 de gener de l'any passat van sortir a la llum les declaracions que l'exsenador d'ERC va fer en un acte públic sobre com es preparava el camí cap a la república. En una conferència del 24 de novembre del 2016 Santi Vidal va dir: “El Govern de la Generalitat de Catalunya té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol. Però tontos no som, perquè ja sabem que no ens les facilitaran de manera voluntària".

Vidal explicava que hi havia pactats fons d'inversió internacionals per valor de 200.000 milions d'euros per si l'Estat espanyol deixava d'aportar recursos a Catalunya en la culminació del procés i que existeixen 400 milions d'euros camuflats als pressupostos per crear estructures d'Estat.

A més l'exsenador i exjutge va dir que el Govern sabia les tendències dels magistrats de Catalunya i que en funció d'això en faria una tria: "Dels 801 jutges espanyols a Catalunya sabem perfectament quins comparteixen els nostres somnis i ideals. Sabem perfectament quins es quedaran i quins se n'aniran. Tenim perfectament dissenyada l'estructura judicial de la República. Per a l'endemà ja sabem amb quins jutges podem comptar”.

 Això va posar en marxa tota la maquinària judicial. La Fiscalia presenta la querella que entra al jutjat de guàrdia i el jutge del 13, Juan Antonio Ramírez Sunyer, l'admet. Després n'entra una altra VOX, que acaba desestimada. Però el cas ja està en marxa i desemboca en declaracions de diversos alts càrrecs a la caserna de la Guàrdia Civil el juliol passat, i després en les detencions del 20 de setembre. A partir d'aquí tot es precipita cap a una causa general on ja no només s'investiguen les declaracions de Vidal, sinó tots els preparatius del referèndum. Les escoltes telefòniques, algunes començades a fer abans del permís judicial, munten una teranyina on queden enganxats càrrecs de confiança i els cervells del referèndum de l'1 d'octubre. 

D'aquesta investigació és d'on surt també l'informe sobre Jordi Sànchez i Jordi Cuixart investigats per sedició per l'Audiència Nacional. Les proves contra membres del Govern investigats pel Suprem surten dels escorcolls també de la causa del 13, que ara imputa el delicte de rebel·lió als 30 investigats i que es trepitja amb les investigacions del Tribunal Suprem.

Caldrà veure, si com vol la Fiscalia, finalment tot el cas salta a Madrid, perquè ara mateix hi ha incompatibilitat de jutjats per investigar el mateix delicte en uns mateixos fets.