El senador d'ERC i jutge suspès, Santi Vidal, ha estat oferint un seguit de xerrades organitzades per diverses seccions locals i comarcals del partit republicà. En aquestes conferències, Vidal assegura que el Govern ja ha obtingut, de forma "il·legal", totes les dades fiscals dels catalans, i que aquestes podrien fer-se servir "per al cens electoral i per a tantes altres coses".

A aquestes paraules, desvetllades per El País i que el Govern ha desmentit, se sumen les que també ha pronunciat afirmant que "ja s'està formant" una unitat dels Mossos "especialitzada en investigació i contraespionatge" en un país de fora d'Europa o que el Govern "ja sap" quins jutges continuaran treballant a la Catalunya independent i quins no.

A partir del minut 10:00 d'aquest vídeo, es poden sentir les seves declaracions en una conferència a Granollers el passat 24 de novembre. “El Govern de la Generalitat de Catalunya té totes les vostres dades fiscals. Això és il·legal perquè està protegit per la llei de bases de dades del govern espanyol. Però tontos no som, perquè ja sabem que no ens les facilitaran de manera voluntària", assegura.

Pel que fa els recursos econòmics, Vidal explica que hi ha pactats fons d'inversió internacionals per valor de 200.000 milions d'euros per si l'Estat espanyol deixa d'aportar recursos a Catalunya en la culminació del procés o que existeixen 400 milions d'euros camuflats als pressupostos per crear estructures d'Estat (minut 7:20 del vídeo anterior).

"Sabem quins jutges espanyols es quedaran"

El jutge també parla de la composició del futur sistema judicial català. "Dels 801 jutges espanyols a Catalunya sabem perfectament quins comparteixen els nostres somnis i ideals. Sabem perfectament quins es quedaran i quins se n'aniran. Tenim perfectament dissenyada l'estructura judicial de la República. Per a l'endemà ja sabem amb quins jutges podem comptar”, diu en una altra conferència als Lluïsos d'Horta

“Hem fet un treball de camp, sabem exactament amb noms i cognoms quins dels 801 jutges es quedaran, quins marxaran, ho sabem perfectament, i sabem quina serà la persona, en el cas que aquell jutge marxi un divendres a Espanya, quina persona obrirà dilluns el jutjat”, afegeix. Segons Vidal, el conseller de Justícia, Carles Mundó, s'ha encarregat de "tenir preparat per al mes de juny del 2017 el nou sistema judicial". "Tindrem gairebé el doble de jutges i fiscals dels que tenim ara”, avança.

Relacions amb la OTAN

Pel que fa a les relacions internacionals de Catalunya, el senador d'ERC dona per fet que es continuarà a la UE i que, a més, s'haurà d'estar dins l'OTAN amb normalitat. En aquest sentit, assegura que el Govern ja ha fet tractes al respecte.

"Per les converses que ha mantingut qui havia de mantenir-les, la conselleria de Relacions Exteriors de Raül Romeva, hem arribat a una sèrie de compromisos, i entre ells amb negociadors de l'OTAN", explica Vidal, que també assegura que d'aquests organismes es demana "discreció i prudència".

"El preacord al qual s'ha arribat amb l'OTAN és que nosaltres col·laborarem en els conflictes bèl·lics en els que participi l'OTAN a través d'ajuda humanitària. Enviarem helicòpters. Tindrem una fàbrica d'helicòpters, ja s'ha parlat, una fàbrica d'helicòpters per a transport de material sanitari, personal mèdic, tendes de campanya, tot el que es necessita per restaurar parcialment els danys col·laterals d'un conflicte armat", assegura Vidal. 

Relacions amb Espanya

A les xerrades també explica que el referèndum i el seu resultat serà assumit per PP i PSOE, i que a ell ja li han assegurat que serà així. De fet, Vidal explica que en una conversa als passadissos del Senat, va parlar amb els senadors Javier Arenas, José Montilla, Joan Lerma, sobre el tema de la desconnexió. En aquella ocasió, Vidal assegura que els senadors li van preguntar per com veurien des del Govern català, formar una espècia de Commonwealth, com va crear el regne Unit amb les seves antigues colònies, entre Catalunya i Espanya.

“Un dia, als passadissos del Senat, hi havia Javier Arenas, José Montilla, Joan Lerma. Passo jo pel costat i em diuen: 'Oye Vidal, ¿tú hablas mucho con el Puigdemont i el Junqueras, verdad? Quisiéramos que de parte del PP y del PSOE les transmitieras lo siguiente: Estamos viendo que esto de Catalunya no hay quien lo pare. Al final nos vamos a hacer daño. Y como se trata de evitarlo, y lo que te transmitimos no es un opinión personal, porque ya la hemos comentado con los máximos responsables de nuestros respectivos partidos, si al final conseguimos llegar a una solución más o menos consensuda para que se celebre el referéndum en Catalunya, para que los catalanes podáis expresar vuestra opinión, eso sí, sin cambiar la ley actual, sin efectos jurídicos inmediatamente, si al final conseguimos esto, y al final ganáis el referéndum, ¿cómo véis que cuando nos sentemos a negociar la desconexión, uno de los puntos es que España y Cataluña formaran una especie de Commonwealth?", relata el senador. 

El Govern ho nega

Les informacions que dóna Vidal en aquestes conferències ja han estat desmentides per diverses fonts del Govern, que prenen distàncies amb el senador d'ERC. Des de l'Executiu català, han assegurat que “tot el que fa l’executiu és perfectament legal i a la llum pública” i recorden que es reten comptes al Parlament i a tots els mecanismes de control.

Així mateix, afegeixen que “en cap cas l’opinió sempre respectable de persones externes al Govern és vinculant sobre el que el Govern fa o deixa de fer” i que són els consellers i la portaveu qui explica l’acció de l’executiu. Aquestes mateixes fonts del Govern apunten que les opinions externes com les del senador Vidal són “opinions i prou” i asseguren que l’executiu no perd el temps amb les múltiples especulacions que es produeixen.

En la mateixa línia el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha defensat a través de Twitter la legalitat de la tasca del Govern. “La nostra feina és sempre escrupolosament legal, extremadament eficaç i absolutament transparent. Que ningú ho dubti”, ha assegurat.