L'horitzó de la ingovernabilitat espanyola no veu la llum al final del túnel i uns tercers comicis semblen cada cop més probables a Madrid. El govern en funcions afirma que ja han fet tot allò que tenien a l'abast per seduir el PSOE i ara creu que tota la responsabilitat està en mans de l'intent fallit –o no– de Pedro Sánchez de construir una majoria alternativa o abstenir-se davant del pacte entre el Partit Popular i Ciutadans. Sobre les opcions de Sánchez, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría ha advertit el líder del PSOE sobre un govern 'Frankenstein' amb els independentistes i Podemos, que al seu entendre podria anar en contra de "l'interès general".

"Seria molt preocupant allò que s'ha arribat a batejar com a govern Frankenstein", ha dit la vicepresidenta en funcions després del Consell de Ministres. Santamaría ha demanat que es prioritzi "el bé d'Espanya", considerant que els partits constitucionalistes estan cridats a l'entesa. "Hi ha moments excepcionals en la vida d'un país i els partits han de considerar no que és millor per a ells, sinó per al bé d'Espanya", ha sentenciat. Per a la número dos del govern espanyol, és un fet que els partits independentistes exigiran un referèndum a canvi del seu suport a una investidura, qüestió que no comparteix.

El secretari general socialista va anunciar aquest dijous que proposarà al comitè federal del PSOE de l'1 d'octubre intentar un govern alternatiu, però les opcions són limitades. Com explicava El Nacional, la preferència de Sánchez és un pacte amb Podemos, pel qual li caldria un sí del Partit Demòcrata (PDC) i Esquerra Republicana (ERC), o bé una abstenció de Ciutadans i el sí del PNB. La possibilitat de governar en minoria està vetada a hores d'ara per la formació d'Albert Rivera, que considera que amb 85 escons un executiu del PSOE derivaria en inestabilitat política.

La vicepresidenta ha decidit tirar la tovallola després del conjunt d'ofertes que el PP hauria fet al PSOE. "Ningú vol terceres eleccions, però ja no està en les nostres mans evitar-les", ha indicat. En primer lloc del "catàleg", Génova va oferir un govern de coalició als socialistes, després un seguit d'acords i reformes per a la legislatura, i finalment li va exigir l'abstenció per al seu pacte amb 170 escons. Sánchez va rebutjar tots els oferiments i es va ancorar al 'no' sense cessions. Per aquest motiu, insta Ferraz a deixar córrer la idea "Frankenstein" i avenir-se a l'abstenció davant PP i C's

La vicepresidenta ha insistit durant la compareixença en els greuges que està comportant la ingovernabilitat per als ciutadans espanyols. Per exemple, no s'arribarà a temps per aprovar els pressupostos generals de l'Estat. Aquesta circumstància comportarà que s'hagin de prorrogar, però si un cop prorrogats es forma un govern, serà possible aprovar decrets llei per revisar la paga dels funcionaris i els pensionistes. "Estem fent un treball intens i exhaustiu per evitar molts danys als espanyols", ha dit la titular del govern en funcions sobre l'activitat de Moncloa.

Sobre si els comicis bascos i gallecs servirien per desencallar la situació, per una possible punxada del PSOE, Santamaría ha mostrat prudència. "No acostumo a dir què han de fer o no els òrgans dels partits" ha indicat, reiterant la idea que Espanya "és un país unit" i que al seu parer, ara la situació està en mans de Sánchez, que té la possibilitat de decantar la balança. Així i tot, fonts del govern han explicat a El Nacional que estaven confiats en les bones perspectives del seu partit tant a Galícia com al País Basc, segons les enquestes tracking internes que tenen els populars. 

Eleccions per Nadal?

Com aquest diari va informar fa uns dies, el partit Unión del Pueblo Navarro volia presentar una iniciativa perquè les terceres eleccions se celebressin el 18 de desembre, en comptes del dia de Nadal. Fonts del govern indiquen que aquesta proposta hauria de gaudir del màxim consens i el decret hauria de presentar-se abans del 18 d'octubre, perquè el termini màxim per a dissoldre les Corts és el 30-31 d'octubre, si cap candidat aconsegueix formar govern. Santamaría ha indicat que seria necessari un suport de majoria absoluta de 176 diputats i no n'hi hauria prou amb una abstenció.

Així i tot, fonts de Moncloa expliquen a El Nacional que la iniciativa no pot ser presentada pel govern, sinó que ho ha de fer algun partit del Congrés i s'ha d'evitar que el Senat hi hagi d'introduir esmenes per errors en la redacció, per tal d'accelerar el tràmit. Allò que no tenen clar les fonts governamentals és si la reforma seria per a tota la llei d'ara endavant, o suposaria una excepció concreta per a aquest cas. Així i tot, recorden que cal evitar les mínimes alteracions al procediment perquè les eleccions són un dret de participació política.