La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dijous que el Parlament "sembla que està tancat per vacances i ningú no fa res". Ha argumentat així l'adopció per part del govern espanyol de decisions corresponents a l'executiu català -disolt per l'aplicació del 155- en àmbits com el de l'educació o la funció pública.

En declaracions als periodistes als passadissos del Congrés, ha criticat que "Catalunya no es pot paralitzar pel fet que no siguin capaços de nomenar un president que pugui complir amb la llei. Els ciutadans de Catalunya -ha afegit- mereixen que es continuïn gestionant els seus serveis públics".

Sáenz de Santamaría ha explicat que l'objectiu del Govern amb l'aplicació de l'article 155 és garantir l'interès general dels catalans i ha assegurat que continua complint la seva obligació que aquesta administració funcioni. Poques hores després, es donava a conèixer que el govern de Rajoy pretén que el castellà sigui llengua vehicular a l'escola catalana aprofitant el 155.

Molts usuaris, encapçalats pel conseller Josep Rull, han carregat durament contra les declaracions de Soraya sobre el Parlament, que està encallat després que no s'hagi pogut celebrar la investidura del president Carles Puigdemont, ja que hauria de ser presencial però si torna de l'exili serà detingut i, previsiblement, empresonat.