A una setmana per als comicis del 21-D, la vicepresidenta del govern espanyol Soraya Sáenz de Santamaría ha descartat de ple qualsevol tipus d'ingerència russa durant el procés electoral, com ja ho havien fet amb anterioritat fonts de l'executiu central, segons va avançar El Nacional fa unes setmanes. L'assumpció arriba temps després que esclatés la hipòtesi sobre que es pogués produir aquesta intervenció indirecta als comicis catalans, cosa que va atiar el líder de Ciutadans Albert Rivera en una pregunta a Mariano Rajoy durant la sessió de control al Congrés.

"Són inassumibles algunes coses que estem sentint. Si en alguna cosa té experiència aquest govern és a celebrar eleccions amb absoluta netedat", ha insistit la vicepresidenta espanyola a la sortida de la comissió de secrets oficials i despeses reservades que se celebrava al Congrés. Al respecte, ha recordat que davant els comicis catalans es va crear un grup de treball format pel Ministeri de l'Interior, Secretaria d'Estat de Comunicació, Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques i altres experts per "garantir" amb Indra que aquestes eleccions siguin "democràtiques", com "sempre".

Al seu torn, la portaveu d'Unidos Podemos, Irene Montero, ha refusat detallar si l'havien convençut les explicacions de Sáenz de Santamaría. Montero s'ha limitat a assenyalar que el seu grup no té previst demanar cap compareixença extra per parlar més de les suposades ingerències. Així les coses, ha remarcat que el partit està "molt preocupat" per la possibilitat que el govern de Rajoy, argumentant una "suposada defensa de la seguretat", intenti impulsar "més retallades en drets i llibertats", com diu va fer amb l'anomenada Llei Mordassa.

La qüestió és que cap portaveu més ha volgut fer declaracions, a més de Santamaría i Montero, les quals s'han abstingut d'explicar el contingut de la reunió perquè el Codi Penal obliga els diputats a guardar-ne el secret, però s'intueix que la reunió ha abordat la gestió de la ciberseguretat a l'Estat. A la mateixa trobada hi havia Rafael Hernando (Partit Popular), Margarita Robles (PSOE), Juan Carlos Girauta (Ciutadans), Joan Tardà (ERC), Aitor Esteban (PNV) y Jordi Xuclà (PDeCAT-Mixt). Tanmateix, Xuclà ha considerat que la reunió havia estat "fructífera".