La vicepresident del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha afirmat avui que la decisió del Tribunal Constitucional (TC) d'anul·lar el referèndum d'independència català demostra que l'entestament d'alguns separatistes "no porta enlloc" i que "és temps de canviar de dinàmiques".

Pretén així que es deixi de veure a la Generalitat com l'únic interlocutor possible, perquè hi ha "molts governs" i "moltíssimes institucions" a Catalunya que volen "treballar per la centralitat".

Sáenz de Santamaría ha fet aquestes declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats, després que el TC hagi decidit anul·lar la convocatòria del referèndum per a aquest any i denunciar davant el fiscal la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per desobediència.

Ha recalcat que el que fa l'alt tribunal amb la seva decisió és tornar a instaurar la legalitat i el respecte dels drets dels espanyols. Es tracta de "donar una resposta a cadascun dels passos que està fent la Generalitat de Catalunya" com a "garant que és de la Constitució", ha afegit.

Ha precisat que el TC fa el mateix que tots els alts tribunals dels països de l'entorn, com els d'Itàlia o Alemanya, que han declarat que no es poden celebrar referèndum d'autodeterminació.

La vicepresidenta ha remarcat que l'"epígraf" del TC és el respecte de la Constitució i de la llei, mentre que el del Govern és treballar per fer complir les lleis i, des de la política, intentar que s'abandoni "el model social radical que està implantant la CUP en connivència amb els partits que governen la Generalitat".