Raül Romeva ha tornat a la seva ciutat, Sant Cugat, entre aplaudiments. Després de tres anys i mig a la presó, dimecres va sortir en llibertat per l'indult parcial concedit pel govern espanyol. Així no només ha pogut tornar a viure la revetlla de Sant Joan a casa seva, sinó també la festa major del seu municipi que avui ha començat i que s'allargarà fins dia 29, Sant Pere. 

L'entitat Free Romeva ha organitzat un acte en suport de l'exconseller d'Exteriors a la plaça de Barcelona de la ciutat. Allà si han reunit desenes de persones que li han volgut donar una calorosa benvinguda. Entre elles, hi havia l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla (ERC), que l'ha rebut amb una afectuosa abraçada. En una piulada, Ingla, ha volgut expressar l'alegria de tornar a tenir Romeva al municipi: "Benvingut a casa", li ha dit. 

 

"No s'acaba res"

Romeva s'ha volgut dirigir als assistents, als quals ha dirigit el mateix missatge que els seus companys presos han repetit des que es va saber que els concedirien l'indult: "La situació no s'ha acabat", ja que encara que els presos hagin pogut sortir en llibertat, avui segueix havent-hi "molta gent represaliada". "Aquí no acaba res, sinó que tot comença, i sempre per la llibertat", ha conclòs. Amb tot, però, l'exconseller ha volgut ser sincer i no ha pogut amagar l'alegria per la seva nova situació personal i ha reconegut que tots nou estan "molt contents que això sigui així".

Romeva ha assegurat sentir-se "orgullós de mirar enrere i saber que tot el que hem fet, per molt dur que hagi estat, era un pas imprescindible per poder fer tots els que vindran", en referència a seguir lluitant per aconseguir la independència de Catalunya. Per això, ha dit que ara han de poder aixecar el cap i continuar caminant: "No hem de fer cap pas enrere, però sobretot no podem mirar cap a terra. Hem d'estar orgullosos". 

Rebuda dels presos polítics 

El conseller ha volgut agrair la rebuda  dels seus veïns a través d'una piulada a Twitter: "Durant tots aquests anys us he sentit a prop en cada carta, cada gest de suport. Avui hem tancat un cicle d'estima i solidaritat que mai us podré agrair prou. Gràcies per ser-hi sempre!". Romeva sempre ha estat molt vinculat a l'activitat de la seva ciutat i forma part de la Colla de castellers de Sant Cugat, els Gausacs. 

Els presos polítics indultats s'estan tornant a adaptar a la vida en llibertat. El mateix dia 23, Jordi Turull va ser rebut també pels seus veïns a Parets del Vallès, ciutat de la qual va ser regidor. Ahir, dia de Sant Joan, va rebre una gran ovació a la balconada de l'Ajuntament de Reus, on va poder viure en primera persona la primera jornada castellera des de la pandèmia, en format de prova pilot. El vicepresident Oriol Junqueras també va ser rebut a la seva ciutat, Sant Vicenç dels Horts, on va exercir d'alcalde.