L'estelada de la plaça Octavià de Sant Cugat del Vallès ha deixat d'onejar poc després de les sis de la tarda d'aquest dimecres. La decisió de despenjar-la arriba després que una sentència del jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona obligués l'Ajuntament, per segona vegada, a retirar la bandera de l'espai públic.

L'alcaldessa, Mercè Conesa, assegura que acata la sentència "amb dolor" perquè entén que la resolució del jutge "limita" la llibertat d'expressió al municipi. Tot i això, Conesa prefereix mesurar la "desobediència sistemàtica" i assegura que el que farà possible el referèndum és la "raó". En aquest sentit, l'alcaldessa recorda que la sentència contra l'estelada és d'un jutjat de primera instància i augura que l'Ajuntament guanyarà el recurs interposant davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Denuncia de SCC

L'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès ha posat així un punt i a part al conflicte de l'estelada, que va arrencar Societat Civil Catalana en denunciar la presència de la bandera a la plaça Lluís Millet. Des del passat mes de juliol s'han anat fent públiques sentències que obligaven l'Ajuntament a despenjar l'estelada i tot i que en un primer moment es va intentar esquivar la sentència portant-la a la plaça Octavià. Una nova sentència, el passat més de gener, ha dut l'Ajuntament a despenjar-la provisionalment.

De fet, l'Ajuntament ja va presentar un recurs davant el TSJC per "defensar els símbols de llibertat, República i democràcia" que, segons l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès, té "moltes possibilitats de guanyar". "No és un procés tancat", ha afegit Conesa, per justificar que ara no era un moment per a la desobediència.

Després de retirar l'estelada, Conesa l'ha lliurada a les entitats sobiranistes del municipi perquè la custodiïn fins que, esperen, puguin tornar-la a penjar. En aquest impàs no es descarta que l'estelada pugui tornar a onejar si es troba algun solar de titularitat privada on poder-la ubicar i que sigui visible. Mentrestant, ha animat els veïns "que creuen en la causa" que facin onejar estelades als seus balcons per "reivindicar la dignitat". Per Conesa, la sentència "limita la llibertat d'expressió a l'espai públic" i espera que aviat la justícia li torni la raó.