La titular del Jutjat del Contenciós Administratiu número 2 de Barcelona, Elsa Puig, ha tornat a obligar l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) a retirar una estelada que el consistori ja va haver de retirar de la plaça de Lluís Millet el 23 de novembre del 2016, i que va traslladar a la plaça d'Octavià.

A la sentència, que condemna amb costes de 300 euros l’Ajuntament, la magistrada adverteix el consistori que no pot tornar-la a col·locar enlloc més, perquè estaria incomplint el mandat judicial, igual que va passar el primer cop.

Tot plegat després d’una demanda de Societat Civil Catalana, que va instar la primera retirada de l’estelada i que després va denunciar que, en realitat, el que havia passat és que l’Ajuntament l’havia canviat de lloc.

La jutgessa recorda a la sentència que les parts estan obligades a complir les sentències “en la forma i termes” que s’hi consignin. Afegeix, en el mateix sentit, que seran nuls “de ple dret” els actes i disposicions contraris als pronunciaments de les sentències.

Admet que en la primera sentència s’ordenava la retirada de l’estelada de la plaça de Lluís Millet, que era on onejava. Però afegeix que els fonaments del dictamen eren “clars” en el fet que l’estelada “no podia col·locar-se a cap espai públic”. És per això, indica la magistrada, que la decisió de l’Ajuntament de traslladar l’estelada de la plaça de Lluís Millet a la plaça d'Octavià “vulnera allò acordat en l’esmentada sentència”.

"Tantes vegades la tornarem a penjar”

També remet a diverses manifestacions públiques de l’alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, que demostren, a parer de la jutgessa, “de manera ben clara”, la “voluntat d’actuar vorejant allò resolt al procediment”. La sentència recull literalment declaracions com les expressades al diari digital ‘El cugatenc’ el 20 de novembre del 2016, on Conesa deia “tantes vegades com es retiri l’estelada, tantes vegades la tornarem a penjar”.

Per tot plegat, la jutgessa anul·la l’actuació de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès que va consistir a col·locar l’estelada a la plaça d'Octavià, “perquè és contrària a allò resolt a la sentència” anterior, i ordena “la retirada de l'estelada esmentada”. A més, adverteix el consistori “que no podrà col·locar-la a cap més espai públic” i li imposa les costes judicials amb un topall de 300 euros.