El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, preparava aquesta tarda el seu discurs d'investidura. Això, mentre bufava les espelmes del seu pastís d'aniversari. Pronunciarà el seu discurs a les 16:30 de dimarts, i, amb 44 anys, Sánchez farà història per ser el primer candidat que es presenta a la cerimònia sense ser el líder de la llista més votada. Li ho agrairà al Partit Popular (PP), i en concret, a Mariano Rajoy, que va refusar l'encàrrec de Felip VI amb l'argument que "no tenia els suports necessaris". Sánchez tampoc aleshores, i avui menys, després que Podemos ha rebutjat la seva darrera proposta d'apropar-se als morats.

"És un copia i enganxa del document amb Ciutadans", deia el líder de Podemos, Pablo Iglesias, a través de tuiter. No volen seure a negociar, però sí que volen fer públiques les seves disputes online. La formació morada insisteix en el govern de coalició amb el PSOE, Izquierda Unida i les confluències. Així, qualsevol oferta que vingui de Ferraz li sembla minsa. Ho deia, el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech: "És insuficient perquè no ofereix solució a les demandes catalanes". Per a Domènech, l'apartat territorial és "una propina", tot i que ha agraït almenys "el canvi de portada" que ha fet el PSOE als cinc documents.

Sánchez  és el primer candidat d'una llista que no és la més votada, que es presenta amb un programa conjunt amb un altre partit, i que pot no superar la segona volta

El portaveu de Podemos al Congrés, Íñigo Errejón, també ha trobat que els textos eren un collage. "Per molt que ens ho escriguin en anglès, o enganxin trossos matisats, és el mateix document", ha indicat. En Marea ha titllat la jugada de "presa de pèl" i Compromís, més conciliador, ha tornat a demanar la taula a quatre dels partits d'esquerres. Tampoc ha agradat el document del PSOE als altres plurinacionals. El líder de Democràcia i Llibertat (DiL), Francesc Homs, creu que "ratifica les nostres tesis que és una involució per Catalunya". Sobretot, "en matèria lingüística", i en finançament "diu que compliran l'Estatut", com si fos un favor, ha indicat Homs.

"Sánchez ha començat la setmana amb 131 suports, i ves no acabi amb 90", ha afegit el líder de DiL. No anava errat. El socialista també farà història per ser el primer líder que es presenta amb un programa de conjunt amb un altre partit, Ciutadans. Això, si no perd els seus suports abans. El candidat a la investidura ha assegurat al matí que la nova oferta era "coherent" amb allò pactat amb els d'Albert Rivera. Però aquests no han trigat a manifestar el seu temor que els afegits siguin incompatibles. "Nosaltres votarem en funció d'allò que vam firmar", ha dit Rivera. Per tant, si hi ha canvis substancials, no l'aprovaran.

Fonts socialistes pensen que Podemos no és homogeni i que es podria dividir. No fan referència a les confluències, sinó al nucli del partit

Però no, no n'hi ha. El portaveu de C's al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha dit que ells poden parlar amb qui vulguin, "mentre compleixin allò del pacta sunt servanda". És a dir, que els contractes estan per complir-los, com diu una premissa legal. Ara bé, el contracte no agrada a tothom per igual. Tampoc al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que per un error ha aparegut als mitjans dient als barons de Ferraz que els taronges són "d'un anticatalanisme quasi primari". El portaveu socialista, Antonio Hernando, ha refusat les crítiques, mentre culpava Iglesias "d'indultar Rajoy si voten en contra d'un president socialista".

De ser així, Sánchez farà història per ser el primer a no superar la primera volta, ni la segona. Aquesta tindrà lloc el dia 4 de març, just 48 hores després de la primera, com Patxi López ha anunciat. Es preveu que sigui cap a les 20 hores, amb traïdoria –per segon intent– i nocturnitat. Però hi ha qui és optimista a Ferraz, i pensa que Podemos "no és homogeni, i encara es pot dividir". La font no parlava de les confluències, sinó del nucli dur. I si això passés, el PSOE faria història per aconseguir, contra pronòstic i en últim minut, investir un candidat. Bé, història a Madrid, que a Catalunya, sempre pionera, ja ha passat.