A banda de la taula de diàleg entre governs acordada amb ERC, Pedro Sánchez va comprometre's a reprendre el diàleg amb Quim Torra si aconseguia ser investit. I aquest mateix dijous, un cop superat el debat d'investidura i havent promès el càrrec davant del Rei, el president espanyol trucarà al seu homòleg català, segons expliquen fonts de La Moncloa, que no concreten a quina hora tindrà lloc la comunicació. En les últimes hores, els seus caps de gabinet, Iván Redondo i Joan Ramon Casals, han treballat en una possible reunió de presidents abans de la constitució de la mesa de governs, a petició de la Generalitat. Des de l'executiu espanyol assenyalen que de moment hi haurà la trucada, i que més endavant ja es veurà si és possible una reunió.

En la trucada que ja van mantenir el passat 17 de desembre, Sánchez va traslladar a Torra que “no tindria problemes” en reunir-s'hi “quan hi hagi un govern i comenci la legislatura, com farà amb la resta dels presidents i presidentes autonòmics”. Li va subratllar la “voluntat de trobar una resposta a aquesta crisi política”. Aquell dia també va anunciar la celebració d'una conferència anual de presidents autonòmics al Senat. 

En paral·lel, hi ha la mesa de negociació entre l'Estat i la Generalitat, que segons l'acord entre el PSOE i ERC s'ha de constituir als quinze dies de la formació de govern. El nou govern de coalició encara està per formar-se. 

Sánchez ja està en plenitud de funcions, però els ministres s'hauran d’esperar fins la setmana que ve, quan seran anunciats. Els socialistes tenien pressa i van voler forçar els temps, fins al punt que van convocar un debat d'investidura en cap de setmana i enmig del Dia de Reis. Però, un cop rebuda per la mínima la confiança de la cambra, les presses s'han esvaït. El govern de coalició implicarà importants canvis al Consell de Ministres, que passarà de 16 ministeris a una vintena.

El gran repte de Pedro Sánchez és aconseguir una legislatura estable. L’acord de govern de coalició suma 155 escons, lluny dels 176 escons de la majoria absoluta. Amb el PNB, Más País, el BNG, Compromís, Nova Canàries i Teruel Existe arriba fins als 167. El concurs dels 13 diputats d’ERC continuarà sent imprescindible. El portaveu republicà Gabriel Rufián ja ha avisat que, si la mesa de negociació entre Estat i Generalitat no compleix, s’acaba l’estabilitat. La primera gran batalla serà la dels pressupostos de l’Estat. Sense anar més lluny, la vicepresidenta Carmen Calvo ja ha reclamat aquest dimecres el suport als republicans.