Després de la investidura, es posa en marxa la legislatura. Els socialistes volen que sigui llarga, i per això tocarà mirar cap a Esquerra Republicana. Així ho ha fet la vicepresidenta Carmen Calvo, que repetirà en el nou executiu de coalició, l’endemà de ser investit Pedro Sánchez per la mínima. La dirigent socialista ha recordat que l’acord implicava “poder governar”, fet que passa per poder tenir uns pressupostos de l’Estat que donin estabilitat. També ha advertit a l'independentisme que, si se surt de la llei, la Moncloa "actuarà".

En una entrevista aquest matí a TVE, abans que Sánchez prometés el càrrec davant del Rei, Carmen Calvo ha explicat que, en les converses amb ERC, “els hem dit que aconseguir un acord perquè ells s’abstinguessin implicava evidentment poder governar”, i que “això implica arribar a acords sobre els pressupostos”. A més a més, ha recordat com, abans de la repetició electoral d’abril, ja hi havia uns pressupostos negociats amb Unidas Podemos, i que van naufragar perquè ERC volia lligar-ho a “qüestions que per a nosaltres eren inacceptables”.

Preguntada sobre què farà el nou govern espanyol en cas que la Generalitat se surti de la llei, la dirigent socialista ha volgut deixar clar que “si el govern de Catalunya traspassa límits que evidentment desborden la Constitució, el govern d’Espanya actuarà”. No obstant, ha defensat la desjudicialització, perquè Rajoy va arribar a grans nivells de conflictivitat amb les comunitats autònomes. De la mateixa manera, sobre el diàleg bilateral, ha recordat que també està recollit en Estatuts d’altres autonomies. “La situació ja és insostenible” a Catalunya, ha assegurat per justificar la mesa entre Estat i Generalitat.

Durant l’entrevista, Carmen Calvo ha defensat que “Espanya necessita quatre anys per fi”, i que per tant la seva intenció passa per esgotar la legislatura malgrat la fragilitat. La dirigent socialista també ha garantit que hi haurà “un sol govern a les ordres d’un president”, i que per tant no hi haurà dos governs en un per culpa de l’acord de coalició.

Després de ser investit, Pedro Sánchez ha promès a les onze del matí el càrrec davant del Rei. Els ministres, però, hauran d’esperar a la setmana que ve. Els socialistes tenien pressa i van voler forçar els temps, fins al punt que van convocar un debat d'investidura en cap de setmana i amb el dia de Reis al mig. Però, un cop rebuda per la mínima la confiança de la cambra, les presses s'han esvaït. El govern de coalició implicarà importants canvis al Consell de Ministres, que passarà de 16 ministeris a una vintena. Calvo ha tret importància a aquest endarreriment, situant-lo en qüestions tècniques i que els esforços han estat centrats a negociar acords per fer possible la investidura.