El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, té previst de visitar el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) el 7 de febrer. Aquesta visita es farà, doncs, en ple judici contra els líders independentistes pel procés, que començarà a finals del mes de gener.

A Estrasburg, Sánchez també té prevista una visita al Consell d'Europa i, segons fonts del govern espanyol, vol aprofitar el viatge per anar també al TEDH. La intenció del cap de l'executiu espanyol és conèixer la feina del tribunal i, segons fonts del mateix govern, mantenir-hi un diàleg sobre sentències "dictades o per dictar" i donar-li la seva visió "en assumptes de diversa índole". No aclareixen si entre aquests assumptes hi haurà Catalunya.

La visita es farà en plena celebració del judici pel procés, els acusats del qual han invocat la justícia europea per denunciar la parcialitat dels tribunals espanyols. A més, els diputats empresonats —Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull— van decidir recórrer al TEDH la seva suspensió per part del TC.

Des de l'executiu de Sánchez diuen que no estan preocupats per la imatge a l'exterior del judici contra els líders independentistes. Fins i tot afirmen que és bo que el procés tingui visibilitat per demostrar que és garantista. Consideren en tot cas que ningú en la comunitat internacional no posa en dubte que Espanya és un estat de dret i que els dirigents encausats tindran un judici just.

Abans del viatge del 7 de febrer, Pedro Sánchez ja haurà visitat Estrasburg per intervenir, el 16 de gener, davant del ple del Parlament Europeu.